Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  ampere, n m
  • ca  ampere absolut, n m sin. compl.
  • sbl  A

<Disciplines de suport > Química>, <Disciplines de suport > Física>

Definició
Unitat bàsica d'intensitat de corrent elèctric en el sistema internacional d'unitats. Equival a un corrent constant que, en passar per dos conductors rectilinis i paral·lels molt llargs i de secció negligible, situats en el buit a un metre de distància l'un de l'altre, produeix una força entre ambdós de 2 x 10-7 N per metre de longitud. El seu símbol és A. Un ampere és el corrent que circula entre dos punts amb una diferència de potencial d'un volt i una resistència d'un ohm.

Nota

  • La denominació ampere prové del nom d'André-Marie Ampère, físic i matemàtic francès (1775-1836).