Back to top
Hisenda autonòmica Hisenda autonòmica

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  Hisenda autonòmica, n f
  • es  Hacienda autonómica

<Dret públic>, <Institució>

Definició
Conjunt d'organismes públics autonòmics destinats a l'administració dels béns que pertanyen a una autonomia i a la gestió dels recursos que financen les seves activitats.

Nota

  • La Hisenda autonòmica és una entitat de dret públic que forma part de l'Administració pública i està conformada pels organismes de les comunitats autònomes que administren els béns i gestionen els recursos necessaris per a finançar les activitats d'aquestes.
    L'organització territorial estatal espanyola s'estructura en disset comunitats autònomes (el País Basc i Navarra tenen un model de finançament foral propi) i dues ciutats autònomes (Ceuta i Melilla). Davant d'un model territorial d'estat descentralitzat, l'autonomia financera està relacionada amb la potestat d'autonomia política.
    L'article 156 de la Constitució espanyola (CE) recull que les comunitats autònomes gaudeixen d'autonomia financera per al desenvolupament i l'execució de les seves competències, d'acord amb els principis de coordinació amb la Hisenda estatal i de solidaritat entre tots els espanyols. En aquest sentit, cal fer referència a la Llei orgànica 8/1980, del 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes, i a la Llei 22/2009, que regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia, les quals modifiquen determinades normes tributàries.
    Les comunitats autònomes poden actuar com a delegades o col·laboradores de l'Estat per a la recaptació, la gestió i la liquidació dels recursos tributaris de l'Estat, d'acord amb les lleis i els estatuts; però en cap cas no poden adoptar mesures tributàries sobre béns que estiguin situats fora del seu territori o que suposin un obstacle per a la lliure circulació de mercaderies o serveis (art. 157.2 CE).
    L'article 158 de la CE disposa que en els pressupostos generals de l'Estat es pot establir una assignació a les comunitats autònomes segons el volum dels serveis i activitats estatals que hagin assumit, així com la garantia d'un nivell mínim en la prestació dels serveis públics fonamentals en tot el territori espanyol.
    D'altra banda, l'article 158.2 de la CE estableix un fons de compensació per a redistribuir els recursos entre les comunitats autònomes i corregir desequilibris interterritorials.
  • V. t.: Hisenda pública, n f