xili de Jalapa
xili de Jalapa
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca xili de Jalapa, n m
- es chile jalapeño
- es jalapeño
- fr jalapeño
- fr piment jalapeño
- en jalapeño
- en jalapeño pepper
<Gastronomia>
Definició
Fruit d'una varietat de la pebrotera (Capsicum annuum), picant, de parets gruixudes i de color verd fosc en estat immadur, que es torna vermellós quan madura, molt usat en la cuina mexicana.
Nota
- El xili de Jalapa se sol utilitzar quan encara és verd.