Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "flassada" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI sucre de llustre, sucre llustre o sucre glace? 0 CRITERI sucre de llustre, sucre llustre o sucre glace?

<Alimentació. Gastronomia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI sucre de llustre, sucre llustre o sucre glace?
  • es  azúcar de lustre, n m/f
  • es  azúcar glas, n m/f
  • es  azúcar glasé, n m/f
  • es  azúcar glaseada, n f
  • es  azúcar glaseado, n m
  • es  azúcar impalpable, n m/f
  • es  azúcar lustre, n m/f
  • fr  sucre à glacer, n m
  • fr  sucre farine, n m
  • fr  sucre glace, n m
  • fr  sucre impalpable, n m
  • it  zucchero a velo, n m
  • it  zucchero velo, n m
  • en  confectioner's sugar, n
  • en  icing sugar, n
  • en  powdered sugar, n

<Alimentació. Gastronomia > Productes de pastisseria>

Definició
Es considera que les formes adequades són sucre de llustre i, com a sinònim complementari, sucre llustre (i l'escurçament llustre; en tots tres casos, noms masculins); en canvi, no es consideren adequades les formes *sucre glace, *sucre glacé, *sucre glas, *sucre glaça ni *sucre glaç. (A Menorca, a més, s'utilitza la forma floreti, probablement originària d'un dialecte italià.)

Els motius de la tria de sucre de llustre i sucre llustre són els següents:
(1) Sucre de llustre és la forma recollida en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans, amb el significat genèric 'sucre en pols'.
(2) Segons els especialistes, sucre glace i sucre de llustre denominen exactament el mateix concepte.
(3) Sucre de llustre i sucre llustre són les formes més utilitzades en l'àmbit professional de la pastisseria.
(4) Tenint en compte els punts anteriors, es considera innecessari incorporar el manlleu del francès sucre glace o les diverses adaptacions gràfiques que se n'han fet (com ara *sucre glacé, *sucre glas, *sucre glaça o *sucre glaç:)

El sucre de llustre, o el sinònim complementari sucre llustre, és un sucre en pols format per cristalls d'un diàmetre inferior a 0,15 mm que s'obté de la molta de sucre comú; aquest sucre s'utilitza sobretot per a empolvorar dolços i per a elaborar glaces i determinades masses.

Nota

a cistella passada a cistella passada

<Esport > Esports de pilota > Bàsquet>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de bàsquet [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/318>
Les formes en negreta a les notes indiquen que tenen una fitxa de terme pròpia en el mateix diccionari.

Aquest diccionari s'anirà completant en anys successius amb nous termes.

  • ca  a cistella passada, adj
  • es  a aro pasado, adj
  • es  a canasta pasada, adj

<Bàsquet > 03 Accions de joc i estratègia > 05 Llançaments>

Definició
Dit del llançament o l'acció de joc executats immediatament després que el jugador que porta la pilota hagi passat de llarg de la cistella.
a cistella passada a cistella passada

<09 Esports de pilota > 01 Bàsquet>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  a cistella passada, adj
  • es  a aro pasado, adj
  • es  a canasta pasada, adj

<Esport > 09 Esports de pilota > 01 Bàsquet>

Definició
Dit del llançament o l'acció de joc executats immediatament després que el jugador que porta la pilota hagi passat de llarg de la cistella.
amanida tèbia de formatge fregit amb pinya tropical glacejada i xarop de panses amb vi dolç amanida tèbia de formatge fregit amb pinya tropical glacejada i xarop de panses amb vi dolç

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia de formatge fregit amb pinya tropical glacejada i xarop de panses amb vi dolç
  • es  ensalada templada de queso frito con piña glaseada y jarabe de pasas al vino dulce
  • fr  salade tiède de fromage frit à l'ananas glacée et au sirop de raisins secs au vin doux
  • it  insalata tiepida di formaggio fritto con ananas glassato e sciroppo d'uva passa con vino dolce
  • en  fried cheese warm salad with glazed pineapple and raisins syrup with sweet wine
  • de  lauwarmer Salat mit gebratenem Käse, glacierter Ananas und Rosinensirup mit Süßwein

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

ampolla llastada ampolla llastada

<Ciències de la Terra > Hidrologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

VALVERDE FERREIRO, M.B.; ANGUITA BARTOLOMÉ, F. Vocabulari d'hidrologia subterrània = Vocabulario de hidrología subterránea = Vocabulary of groundwater hydrology. Barcelona: Fundació Centre Internacional d'Hidrologia Subterrània, 1996. 129 p.
ISBN 84-921469-0-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  ampolla llastada, n f
  • es  botella lastrada
  • en  ballast cylinder
  • en  ballasted bottle

<Hidrologia subterrània>

bassada bassada

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  bassada, n f
  • es  balsa, n f
  • fr  volume d'eau recueilli dans un bassin, n m
  • en  pondful, n

<Enginyeria forestal>

brandada de bacallà glacejada brandada de bacallà glacejada

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  brandada de bacallà glacejada
  • es  brandada de bacalao glaseada
  • fr  brandade de morue glacée
  • it  brandada di baccalà glassata
  • en  glazed salt cod brandade
  • de  glacierte Stockfisch-Brandada

<Plats a la carta. Peix i marisc>

entrada passada entrada passada

<Salts>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'esports aquàtics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/155/>

  • ca  entrada passada, n f
  • es  entrada pasada
  • fr  entrée longue
  • en  long entry
  • en  overthrow

<Esport > Esports aquàtics > Salts>

Definició
Entrada tècnicament incorrecta executada després d'haver ultrapassat el final del gir, de manera que el saltador no pot enfonsar-se perpendicularment a l'aigua.
entrada passada entrada passada

<10 Esports aquàtics > 03 Salts>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  entrada passada, n f
  • es  entrada pasada
  • fr  entrée longue
  • en  long entry
  • en  overthrow

<Esport > 10 Esports aquàtics > 03 Salts>

Definició
Entrada tècnicament incorrecta executada després d'haver ultrapassat el final del gir, de manera que el saltador no pot enfonsar-se perpendicularment a l'aigua.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la construcció: català-castellà-francès-anglès-alemany. 2a ed. rev. Palma: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, 2008. (LB; 3)
ISBN 84-7632-842-7
<http://slg.uib.cat/gt/publicacions/?contentId=202168>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  façana, n f
  • es  fachada
  • fr  façade
  • en  façade
  • en  front
  • de  Fassade

<Construcció>