Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "gelatina" dins totes les àrees temàtiques

gelatina gelatina

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina
  • fr  gélatine
  • en  gelatin

<Procediments culinaris > Acabament dels productes > Presentació del plat>

Definició
Brou de carn que, un cop fred, s'ha espessit i té una consistència tova, elàstica i transparent.
gelatina gelatina

<Ciències de la vida > Biologia cel·lular>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de biologia cel·lular. Barcelona: Fundació Barcelona, 1994. 197 p.; 19 cm. (Diccionaris terminològics)
ISBN 84-88169-12-4

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina
  • en  gelatin

<Biologia cel·lular > Tècniques i material de laboratori>

Definició
Proteïna hifròfila obtinguda a partir del col·lagen i emprada com a medi d'inclusió de mostres biològiques o com a medi de cultiu.
gelatina gelatina

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de biologia cel·lular. Barcelona: Fundació Barcelona, 1994. 197 p.; 19 cm. (Diccionaris terminològics)
ISBN 84-88169-12-4

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina
  • en  gelatin

<Biologia cel·lular > Tècniques i material de laboratori>

Definició
Proteïna hifròfila obtinguda a partir del col·lagen i emprada com a medi d'inclusió de mostres biològiques o com a medi de cultiu.
gelatina gelatina

<Laboratoris fotogràfics i cinematogràfics>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina
  • fr  gélatine
  • en  gelatin
  • en  gelatine

<Indústria > Indústries manufactureres diverses > Laboratoris fotogràfics i cinematogràfics>

gelatina gelatina

<Productes químics>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina
  • fr  gélatine
  • en  gelatin
  • en  gelatine

<Indústria > Indústria química > Productes químics>

gelatina gelatina

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina
  • fr  gélatine
  • en  gelatin
  • en  gelatine

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

gelatina gelatina

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina, n f
  • fr  gélatine, n f
  • pt  gelatina, n f
  • en  gelatin, n
  • en  gelatine, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Queviures>

gelatina gelatina

<Arts > Fotografia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Lèxic bàsic de fotografia: Català-castellà-francès-anglès. Palma: Universitat de les Illes Balears, 2006. (LB; 4)
ISBN 84-7632-804-4
<http://slg.uib.cat/digitalAssets/149/149362_foto.pdf>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  gelatina, n f
  • es  gelatina, n f
  • fr  gélatine, n f
  • en  gelatine, n

<Fotografia>

gelatina gelatina

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, cop. 2000.
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  gelatina, n f
  • en  jelly, n

<Art i arquitectura>

Definició
Producte alimentari bla elaborat a partir de proteïna derivada de col·lagen animal, pectina o altres substàncies, sovint barrejades amb suc o gust de fruites.

Nota

  • Amb l'ebulició i posterior refredament, el producte esdevé translúcid i pren una consistència elàstica característica.
gelatina gelatina

<Bioquímica i biologia molecular>, <Farmacologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  gelatina, n f

<Bioquímica i biologia molecular>, <Farmacologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Definició
Mescla de proteïnes d'alt pes molecular solubles en aigua. És un component important del col·lagen de la pell i dels ossos dels mamífers. És molt emprada en la indústria alimentària, també en la preparació de pel·lícules fotogràfiques, en la indústria farmacèutica per a la fabricació de càpsules dures o elàstiques i per a recobrir píndoles o pastilles, i en bacteriologia per a preparar brous de cultiu.