Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "greuge" dins totes les àrees temàtiques

greuge greuge

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  greuge, n m
  • es  agravio, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  greuge, n m
  • es  agravio, n m

<Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  greuge, n m
  • es  agravio

<Història del dret>

Definició
Reclamació presentada a les Corts, en forma de capítol de cort, d'abusos o actes il·legals per tal d'obtenir-ne la reparació o esmena, en els països de la Corona d'Aragó.

Nota

  • Àmbit: Països Catalans
  • Els greuges eren les peticions, demandes, queixes i proposicions que els tres braços o estaments podien presentar, davant el monarca, durant la celebració de la Cort General del Principat de Catalunya. En general, es tractava de queixes per violacions de drets, privilegis, prerrogatives, o bé el que els jutges reials consideraven sentències injustes, fetes pel mateix monarca o bé pels seus oficials -com ara els de més alta graduació, veguers i batlles- i llurs delegats governamentals, i injustícies de tota mena comeses pels senyors feudals, ja fossin de jurisdicció eclesiàstica o laica. Habitualment, el greuge era la darrera instància a la qual acudien els braços, en no poder resoldre els conflictes per les vies ordinàries de la justícia. En el cas del braç reial, és a dir, dels representants de les ciutats i viles dependents directament del monarca, la majoria de greuges es referia a l'incompliment i les violacions de llurs privilegis, la major part dels quals concedits pel mateix rei i que, a partir del segle XIV, foren recollits en els llibres de privilegis. Des del punt de vista formal i jurídic dins les estructures de la Cort General, el greuge era presentat de la mateixa manera que un capítol de cort.
    A partir del segle XV, la Cort General ja formà una mena de comissió específica per al tractament dels greuges dins la cort. Era formada per nou juristes representants del rei i nou més representants dels tres braços o estaments.
    En l'època moderna, traslladada ja la monarquia a la Cort de Madrid, els monarques de la casa d'Àustria convocaren cada cop menys les reunions de la Cort General del Principat de Catalunya. Aleshores, succeïa que l'acumulació de greuges, amb els anys transcorreguts, era enorme, per la qual cosa la viabilitat de la Cort General era gairebé nul·la, en fer-se interminable. Això també explica la reticència dels reis a convocar les feixugues corts catalanes, tan diferents a les que se celebraven, per exemple, al regne de Castella. Aquest fet motivà que la representació política més forta del Principat de Catalunya fos la comissió permanent de la Cort General del Principat de Catalunya, és a dir, la Diputació del General de Catalunya.