Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "ingratitud" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  ingratitud, n f
 • es  ingratitud, n f

<Dret civil>

ingratitud ingratitud

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

 • ca  ingratitud, n f
 • es  ingratitud

<Dret civil > Dret de successions>

Definició
Conducta de la persona que oblida o menysprea els beneficis rebuts, la qual és causa de revocació de donacions.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  ingratitud, n f
 • es  ingratitud

<Dret civil>

Definició
Causa de revocació d'una donació o d'una successió a causa d'una conducta socialment reprovable del subjecte afavorit.

Nota

 • L'article 531-15.1d del Codi civil de Catalunya (CCCat) considera la indignitat una de les causes a partir de les quals els donants poden revocar la donació una vegada coneguda l'acceptació de la donació per part dels donataris. Es consideren causa d'ingratitud del donatari els actes penalment condemnables que aquest faci contra la persona o els béns del donant, dels fills, del cònjuge o de l'altre membre de la parella estable; així com aquells que representen una conducta no acceptada socialment en relació amb les mateixes persones.
  En la revocació per causa d'ingratitud l'acció revocatòria no es pot intentar contra els hereus del donatari i només la pot exercir l'hereu del donant, si aquest no ho ha pogut fer. En el cas que els donataris alienin a títol onerós o gravin allò rebut abans que els donants hagin notificat fefaentment la voluntat de revocació en cas d'ingratitud se'n conserva la validesa, sense perjudici de l'obligació de restituir el valor en el moment de la donació dels béns de què hagin disposat o de què els hagi privat el donant per raó dels gravàmens que hagin imposat els donataris.
  Pel que fa a l'àmbit successori, el CCCat no recull una regulació específica de causes d'ingratitud, com sí que ho fa per al cas de la donació, però no per aquest motiu s'exclouen, ans al contrari, s'entenen reforçades per les causes d'indignitat successòria recollides per l'article 412-3 del CCCat.
 • V. t.: indignitat successòria n f