Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "mahoma" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ASSOCIACIÓ UNESCO PER AL DIÀLEG INTERRELIGIÓS. Diccionari de religions [en línia]. Barcelona: TERMCAT. Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/193/>

  • ca  Muhàmmad
  • ca  Mahoma sin. compl.

<Religions > Islam>

Definició
Fundador i últim profeta de l'islam.

Nota

  • Muhàmmad va néixer a la Meca cap al 570 i formava part de la tribu dels quraixites, la més influent de la ciutat. Era orfe i va ser educat per un oncle. Provinent d'una família de comerciants, acompanyava les caravanes que anaven cap a Síria, fet que li va permetre conèixer tribus àrabs convertides al judaisme i al cristianisme. A l'edat de quaranta anys, es va retirar en una cova a prop de la Meca, on se li va aparèixer l'arcàngel Gabriel i li va demanar de recitar la paraula de Déu. Muhàmmad (nom preferit al de Mahoma per la comunitat musulmana) va entendre que havia estat designat per ser el profeta d'una veritat: només hi ha un Déu, la vida futura és una certesa i el creient està salvat. Aquestes revelacions, que van ser posades per escrit sota el tercer califa, Utman, constitueixen l'Alcorà. A causa de l'hostilitat dels seus conciutadans, Muhàmmad va ser obligat a deixar la Meca el 622 i emigrar a Medina, on va establir les bases teològiques de l'islam: la creença en un Déu únic, els àngels, els profetes, la resurrecció dels morts i els cinc pilars de l'islam. A Medina, va crear una teocràcia on tothom havia de viure segons les regles de l'islam. Muhàmmad, que era alhora fundador d'una religió, legislador, cap d'Estat i cap militar, va caminar cap a la Meca el 630 amb els seus seguidors armats, va fer destruir tots els ídols de la Ka'ba i va obligar els habitants a convertir-se a l'islam. El 632, Muhàmmad va fer un últim pelegrinatge a la Meca, ciutat que a partir d'aquell moment va passar a ser el centre de l'islam, i va morir uns mesos després.
  • La forma Mahoma és una deformació de la pronúncia original de Muhàmmad, i és la forma amb què és conegut en diverses llengües europees des de l'edat mitjana. Encara que en algun moment històric aquesta denominació ha tingut una connotació negativa, actualment no la té i es pot utilitzar amb normalitat.