Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "mantega" dins totes les àrees temàtiques

ametlla de l'arbre de la mantega ametlla de l'arbre de la mantega

<Botànica>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  ametlla de l'arbre de la mantega, n f

<Botànica>

arrissador de mantega arrissador de mantega

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  arrissador de mantega, n m
  • es  rizamantequilla

<Utillatge de cuina>

Definició
Instrument que s'utilitza per a tallar la mantega i presentar-la a taula.
babaganuix (puré d'albergínies escalivades amb all, llimona, oli d'oliva i mantega de sèsam) babaganuix (puré d'albergínies escalivades amb all, llimona, oli d'oliva i mantega de sèsam)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  babaganuix (puré d'albergínies escalivades amb all, llimona, oli d'oliva i mantega de sèsam)
  • es  baba ghannuj (puré de berenjenas asadas con ajo, limón, aceite de oliva y manteca de sésamo)
  • fr  baba ghannouge (purée d'aubergines rôties à l'ail, citron, huile d'olive et beurre de sésame)
  • it  baba ganoush (purè di melanzane arrostite con aglio, limone, olio d'oliva e pasta di sesamo)
  • en  baba ganoush (roast aubergine purée with garlic, lemon, olive oil and sesame butter)
  • de  Baba Ganoush (Auberginenpüree mit Knoblauch, Zitrone, Olivenöl und Sesambutter)

<Plats a la carta. Sopes, cremes i consomés>

balança de mantega balança de mantega

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, cop. 2000.
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  balança de mantega, n f
  • en  butter scale, n

<Art i arquitectura>

Definició
Balança per a pesar mantega.
barra de mantega barra de mantega

<Ciències socials > Arqueologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

GARCIA PETIT, Lluís [et al.]. Diccionari d'arqueologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/18/>

  • ca  barra de mantega, n f
  • es  barra de mantequilla
  • es  libra de mantequilla

<Arqueologia > Treball de laboratori > Indústria lítica>

Definició
Nucli de sílex tabular amb una aresta guia central.
bol de mantega bol de mantega

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, cop. 2000.
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  bol de mantega, n m
  • en  butter-working bowl, n

<Art i arquitectura>

Definició
Atuell de poca fondària, amb la base plana i els costats inclinats, emprat per a desar-hi la mantega premsada abans de treballar-la amb les paletes.
empaquetadora de mantega empaquetadora de mantega

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, cop. 2000.
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  empaquetadora de mantega, n f
  • en  butter packer, n

<Art i arquitectura>

Definició
Màquina que embolica porcions tallades de mantega.
foie-gras d'ànec curat a la sal amb melmelada de tomàquet, mantega i torradetes foie-gras d'ànec curat a la sal amb melmelada de tomàquet, mantega i torradetes

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  foie-gras d'ànec curat a la sal amb melmelada de tomàquet, mantega i torradetes
  • es  foie gras de pato curado a la sal con mermelada de tomate, mantequilla y tostaditas
  • fr  foie gras de canard affiné au sel, à la confiture de tomate, au beurre et aux mini toasts
  • it  foie gras d'anatra stagionato al sale con marmellata di pomodoro, burro e crostini
  • en  salt-cured duck foie gras with tomato jam, butter and mini toasts
  • de  in Salz gereiftes Foie Gras von der Ente mit Tomatenmarmelade, Butter und Minitoasts

<Plats a la carta. Embotits, carns fredes i patés>

ganivet de mantega ganivet de mantega

<Parament de taula>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  ganivet de mantega, n m
  • es  cuchillo para mantequilla
  • fr  couteau à beurre

<Parament de taula>

Definició
Ganivet per a untar mantega.
hummus (puré de cigrons amb llimona, mantega de sèsam, all, oli d'oliva i julivert) hummus (puré de cigrons amb llimona, mantega de sèsam, all, oli d'oliva i julivert)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  hummus (puré de cigrons amb llimona, mantega de sèsam, all, oli d'oliva i julivert)
  • es  hummus (puré de garbanzos con limón, manteca de sésamo, ajo, aceite de oliva y perejil)
  • fr  hoummos (purée de pois chiches au citron, beurre de sésame, ail, huile d'olive et persil)
  • it  hummus (purè di ceci con limone, pasta di sesamo, aglio, olio d'oliva e prezzemolo)
  • en  hummus (chickpea purée with lemon, sesame butter, garlic, olive oil and parsley)
  • de  Hummus (Kichererbsenpüree mit Zitrone, Sesambutter, Knoblauch, Olivenöl und Petersilie)

<Plats a la carta. Sopes, cremes i consomés>