Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "mariner" dins totes les àrees temàtiques

adobar adobar

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  adobar, v tr
  • es  adobar
  • fr  mariner
  • en  pickle, to

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Sotmetre un aliment a l'acció d'un ingredient o conjunt d'ingredients, generalment sal, oli, vinagre i espècies, per donar-li un aspecte i un sabor característics i augmentar-ne el temps de conservació.
adobar adobar

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  adobar, v tr
  • es  adobar
  • fr  mariner
  • en  pickle, to

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Sotmetre un aliment a l'acció d'un ingredient o conjunt d'ingredients, generalment sal, oli, vinagre i espècies, per donar-li un aspecte i un sabor característics i augmentar-ne el temps de conservació.
escabetxar escabetxar

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  escabetxar, v tr
  • es  escabechar
  • fr  mariner

<Procediments culinaris > Acabament dels productes > Adob i conservació>

Definició
Adobar amb escabetx.
escabetxar escabetxar

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  escabetxar, v tr
  • es  escabechar
  • fr  mariner
  • en  marinate, to
  • en  souse, to

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Adobar un aliment amb vi o vinagre, oli i fulles de llorer.
escabetxar escabetxar

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  escabetxar, v tr
  • es  escabechar
  • fr  mariner
  • en  marinate, to
  • en  souse, to

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Adobar un aliment amb vi o vinagre, oli i fulles de llorer.
marí | marina marí | marina

<Transports > Ocupacions>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE TREBALL I INDÚSTRIA. Diccionari de les ocupacions. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament de Treball i Indústria, 2004. 359 p.
ISBN 84-393-6454-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  marí | marina, n m, f
  • es  marino
  • fr  marin
  • fr  marinier
  • en  mariner
  • en  sailor
  • en  seafarer
  • en  seaman [m] | seawoman [f]

<Transports > Ocupacions>

Definició
Persona que coneix i es dedica a la navegació per mar, tant a la marina de guerra com a la marina mercant o de pesca.
marinar marinar

<Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  marinar, v tr
  • es  marinar
  • fr  mariner
  • en  marinate, to

<Procediments culinaris>

Definició
Deixar reposar una vianda, generalment carn o peix, en una marinada durant un cert temps.
marinar marinar

<Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  marinar, v tr
  • es  marinar
  • fr  mariner
  • en  marinate, to

<Procediments culinaris>

Definició
Adobar peix a fi de conservar-lo.
marinar marinar

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  marinar, v tr
  • es  marinar
  • fr  mariner
  • en  marinate, to

<Procediments culinaris > Tractament dels productes > Mescles>

Definició
Deixar una vianda, generalment carn o peix, en una marinada durant un cert temps.
marinar marinar

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  marinar, v tr
  • es  marinar
  • fr  conserver à l'acide
  • fr  mariner
  • en  acid cure, to
  • en  marinate, to

<Procediments culinaris > Acabament dels productes > Adob i conservació>

Definició
Adobar peix a fi de conservar-lo.