Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "paraplegia" dins totes les àrees temàtiques

paraplegia paraplegia

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

 • ca  paraplegia
 • en  paraplegia

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties del sistema nerviós i els òrgans dels sentits>

paraplegia paraplegia

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. SERVEI LINGÜÍSTIC; UNIVERSITAT DE BARCELONA. SERVEIS LINGÜÍSTICS. Vocabulari d'infermeria: Català-castellà-francès-anglès. Barcelona: Institut Joan Lluís Vives: Universitat Rovira i Virgili: Universitat de Barcelona, 2005. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 84-95817-10-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015, cop. 2015.
'http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178/'
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili, pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  paraplegia, n f
 • es  paraplejía, n f
 • fr  paraplégie, n f
 • en  paraplegia, n

<Infermeria>

paraplegia paraplegia

<Ciències de la salut > Terapèutica > Fisioteràpia>, <Ciències de la salut > Terapèutica > Fisioteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CARDONA RECASENS, Eva de; ESQUIROL CAUSSA, Jordi. Diccionari de fisioteràpia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015. (Diccionaris en Línia)
'http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/196/'

 • ca  paraplegia, n f
 • es  paraplejia, n f
 • en  paraplegia

<Fisioteràpia > Semiologia > Signes>, <Fisioteràpia > Patologia>

Definició
Paràlisi motora d'ambdues extremitats inferiors, produïda per una lesió de la via piramidal corticomuscular en la seva neurona central o en la seva neurona perifèrica.

Nota

 • 1. En la paraplegia de presentació clínica aguda, si la causa mèdica radica en una lesió medul·lar (compressió per fractura o neoplàsia vertebral, mal de Pott, hemorràgia o infart medul·lar, mielitis transversa aguda, etc.) s'observa també incontinència urinària i fecal, i hipoestèsia o anestèsia de les extremitats inferiors o del tronc fins a una zona concreta (nivell sensitiu), acompanyades inicialment (fase d'inhibició medul·lar) d'hipotonia muscular i abolició dels reflexos tendinosos, seguit ulteriorment (fase d'alliberament medul·lar) dels signes de la paràlisi espàstica. En canvi, si es tracta d'una lesió cerebral (isquèmia de l'artèria cerebral anterior, trombosi del si longitudinal superior, hidrocefàlia aguda, etc.) hi ha símptomes associats de somnolència, confusió o convulsions sense un nivell sensitiu toràcic. La paraplegia d'instauració subaguda o crònica (medul·lopatia per espondilosi cervical, esclerosi múltiple, siringomièlia, aracnoïditis, etc.) és espàstica amb hiperreflèxia i signe de Babinski bilateral.
 • 2. Vegeu els termes relacionats paraparèsia i diplegia.
paraplegia paraplegia

<.FITXA REVISADA 2018>, <Neurologia>, <Fisioteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
'https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183'
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant semestralment, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

 • ca  paraplegia, n f
 • es  paraplejía, n f
 • fr  paraplégie, n f
 • en  paraplegia, n

<.FITXA REVISADA 2018>, <Neurologia>, <Fisioteràpia>

Definició
Paràlisi motora d'ambdues extremitats inferiors, produïda per una lesió de la via piramidal en la seva neurona central o en la seva neurona perifèrica.

Nota

 • La denominació paraplegia està formada a partir de para- i del grec plegé 'accident, cop'.
paraplegia paraplegia

<Ciències de la vida > Neurociència>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

REIG VILALLONGA, Josep; NAVARRO ACEBES, Xavier (coord.); VALERO-CABRÉ, Antoni [et al.]. Diccionari de neurociència [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia)
'http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/140/'

 • ca  paraplegia, n f
 • es  paraplejía
 • en  paraplegia

<Neurociència > Neurologia>

Definició
Paràlisi de la meitat inferior del cos caracteritzada per l'exaltació dels reflexos tendinosos i la presència del signe de Babinski, causada per una lesió traumàtica o no traumàtica a la part inferior de la medul·la espinal que altera les projeccions corticoespinals cap a les motoneurones.