Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "pescateria" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI vegetarià, vegà alimentari, ovovegetarià, lactovegetarià, ovolactovegetarià, apivegetarià, avivegetarià, piscivegetarià, avipiscivegetarià o flexivegetarià? 0 CRITERI vegetarià, vegà alimentari, ovovegetarià, lactovegetarià, ovolactovegetarià, apivegetarià, avivegetarià, piscivegetarià, avipiscivegetarià o flexivegetarià?

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

 • ca  0 CRITERI vegetarià, vegà alimentari, ovovegetarià, lactovegetarià, ovolactovegetarià, apivegetarià, avivegetarià, piscivegetarià, avipiscivegetarià o flexivegetarià?
 • en  (apivegetarià | apivegetariana) beegan, n
 • en  (avipiscivegetarià | avipiscivegetariana) pollo-pescetarian, n
 • en  (avivegetarià | avivegetariana) pollotarian, n
 • en  (flexivegetarià | flexivegetariana) flexitarian, n
 • en  (piscivegetarià | piscivegetariana) pescatarian, n

<Ciències de la salut > Nutrició>

Definició
Tant vegetarià | vegetariana, com vegà alimentari | vegana alimentària, ovovegetarià | ovovegetariana, lactovegetarià | lactovegetariana, ovolactovegetarià | ovolactovegetariana, apivegetarià | apivegetariana, avivegetarià | avivegetariana, piscivegetarià | piscivegetariana, avipiscivegetarià | avipiscivegetariana i flexivegetarià | flexivegetariana es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents.

- Un vegetarià o una vegetariana és una persona que s'alimenta exclusivament de productes d'origen vegetal o bé de productes d'origen vegetal i productes d'origen animal que no comporten el sacrifici de l'animal.
. El nom de la tendència alimentària corresponent és vegetarianisme.
. L'equivalent castellà és un vegetariano o una vegetariana; el francès, un végétarien o une végétarienne, i l'anglès, a vegetarian.

En canvi, els altres termes designen les persones que practiquen variants específiques del vegetarianisme o les persones que afegeixen altres productes a un règim alimentari bàsicament vegetarià.


(1) Persones que practiquen variants específiques del vegetarianisme:

- Els vegans alimentaris i les veganes alimentàries són els vegetarians que s'alimenten exclusivament d'aliments d'origen vegetal.
. El nom de la tendència alimentària és veganisme alimentari.
. Els equivalents castellans són un vegano o una vegana i un o una vegetalista; els francesos, un végétalien o une végétalienne i un o une végétaliste, i l'anglès, a vegan.

- Els ovovegetarians i les ovovegetarianes són els vegetarians que, a més dels productes d'origen vegetal, també consumeixen ous.
. El nom de la tendència alimentària és ovovegetarianisme.
. L'equivalent castellà és un ovovegetariano o una ovovegetariana; el francès, un ovo-végétarien o une ovo-végétarienne, i l'anglès, a ovo-vegetarian.

- Els lactovegetarians i les lactovegetarianes són els vegetarians que també consumeixen llet.
. El nom de la tendència alimentària és lactovegetarianisme.
. L'equivalent castellà és un lactovegetariano o une lactovegetariana; el francès, un lacto-végétarien o une lacto-végétarienne, i l'anglès, a lacto-vegetarian.

- Els ovolactovegetarians i les ovolactovegetarianes són els vegetarians que també consumeixen ous i llet.
. El nom de la tendència alimentària és ovolactovegetarianisme.
. Els equivalents castellans són un lactoovovegetariano o una lactoovovegetariana i un ovolactovegetariano o una ovolactovegetariana; els francesos, un lacto-ovo-végétarien o una lacto-ovo-végétarienne i un ovo-lacto-végétarien o una ovo-lacto-végétarienne, i els anglesos, a lacto-ovo vegetarian i a ovo-lacto-vegetarian.

- Els apivegetarians i les apivegetarianes són els vegetarians que també consumeixen productes apícoles, com ara la mel i la gelea reial.
. El nom de la tendència alimentària és apivegetarianisme.
. L'equivalent castellà és un apivegetariano o una apivegetariana, i els anglesos, an api-vegetarian, a beegan i a honeytarian.


(2) Persones no exclusivament vegetarianes:

- Els avivegetarians i les avivegetarianes són les persones sobretot vegetarianes que també mengen esporàdicament carn d'aviram.
. El nom de la tendència alimentària és avivegetarianisme.
. Els equivalents castellans són un avivegetariano o una avivegetariana i a pollotariano o una pollotariana, i els anglesos, a pollo-vegetarian i a pollotarian.

- Els piscivegetarians i les piscivegetarianes són les persones sobretot vegetarianes que també mengen esporàdicament peix.
. El nom de la tendència alimentària és piscivegetarianisme.
. Els equivalents castellans són un pescetariano o una pescetariana, un pescovegetariano o una pescovegetariana i un piscivegetariano o una piscivegetariana; el francès, un pisci-végétarien o une pisci-végétarienne, i els anglesos, a pescatarian, a pesce-vegetarian, a pescetarian i a pesco vegetarian.

- Els avipiscivegetarians i les avipiscivegetarianes són les persones sobretot vegetarianes que també mengen esporàdicament carn d'aviram i peix.
. El nom de la tendència alimentària és avipiscivegetarianisme.
. Els equivalents castellans són un avipiscivegetariano o una avipiscivegetariana i un pollopescetariano o una pollopescetariana, i l'anglès a pollo-pescetarian.

- Els flexivegetarians i les flexivegetarianes (també anomenats flexitarians i flexiterianes) són les persones que segueixen un règim bàsicament vegetarià però que també mengen esporàdicament carn de tota mena i peix.
. El nom de la tendència alimentària és flexivegetarianisme.
. Els equivalents castellans són un flexitariano o una flexitariana i un flexivegetariano o una flexivegetariana: els francesos, un flexitarien o une flexitarienne, i els anglesos, a flexitarian i a lessetarian.

Nota

 • Els vegans alimentaris que s'alimenten exclusivament de fruita, fruits i llavors són els frugívors i les frugívores (o fruitarians i fruitarianes), pertanyents a la tendència alimentària anomenada frugivorisme o fruitarianisme.
àguila pescadora àguila pescadora

<Zoologia > Ocells>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

 • ca  àguila pescadora, n f
 • es  águila pescadora
 • fr  balbuzard pêcheur
 • en  osprey
 • de  Fischadler
 • nc  Pandion haliaetus

<00 Fitxa il·lustrada>, <26.02 Ocells > Accipitriformes > Pandiònids>

acabament de pelleteria acabament de pelleteria

<Indústria > Indústria de la pell > Processos d'elaboració>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

 • ca  acabament de pelleteria, n m
 • es  acabado de peletería

<Indústria > Indústria de la pell > Processos d'elaboració>

Definició
Acabament que consisteix en un conjunt d'operacions aplicades a les pells de pèl utilitzades en la confecció.
adob de pelleteria adob de pelleteria

<Indústria > Indústria de la pell>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

 • ca  adob de pelleteria, n m
 • es  curtido de peletería

<Indústria > Indústria de la pell>

Definició
Adob de pells en què se'n conserva el pèl.
amanida de rap amb gelatina de moscatell i vinagreta de cabernet sauvignon amanida de rap amb gelatina de moscatell i vinagreta de cabernet sauvignon

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

 • ca  amanida de rap amb gelatina de moscatell i vinagreta de cabernet sauvignon
 • es  ensalada de rape con gelatina de moscatel y vinagreta de cabernet sauvignon
 • fr  salade de lotte de mer à la gélatine de muscat et à la vinaigrette de cabernet sauvignon
 • it  insalata di rana pescatrice in gelatina di moscato e vinaigrette di cabernet sauvignon
 • en  salad of angler fish with muscatel jelly and Cabernet Sauvignon vinaigrette
 • de  Seeteufelsalat mit Muskatellergelatine und Cabernet-Sauvignon-Vinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de rap amb vinagreta i bolets amanida de rap amb vinagreta i bolets

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

 • ca  amanida de rap amb vinagreta i bolets
 • es  ensalada de rape a la vinagreta con setas
 • fr  salade de lotte de mer à la vinaigrette et aux champignons
 • it  insalata di rana pescatrice con vinaigrette e funghi
 • en  angler fish salad with vinaigrette and mushrooms
 • de  Seeteufelsalat mit Vinaigrette und Pilzen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de rap i gambes amanida de rap i gambes

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

 • ca  amanida de rap i gambes
 • es  ensalada de rape y gambas
 • fr  salade de lotte de mer et de crevettes roses
 • it  insalata di rana pescatrice e gamberi
 • en  angler fish and shrimps salad
 • de  Seeteufel-Garnelen-Salat

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia de rap amanida tèbia de rap

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

 • ca  amanida tèbia de rap
 • es  ensalada templada de rape
 • fr  salade tiède de lotte de mer
 • it  insalata tiepida di rana pescatrice
 • en  angler fish warm salad
 • de  lauwarmer Seeteufelsalat

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

anell del Pescador anell del Pescador

<Religió > Cristianisme > Catolicisme>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

 • ca  anell del Pescador, n m
 • es  anillo del Pescador
 • es  pescatorio
 • en  Fisherman's Ring

<Religió > Cristianisme > Catolicisme>

Definició
Anell sigil·lar usat pels papes per a autenticar personalment algunes de les seves missives i, particularment, els breus pontificis.
arròs caldós amb rap i llagostins arròs caldós amb rap i llagostins

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

 • ca  arròs caldós amb rap i llagostins
 • es  arroz caldoso con rape y langostinos
 • fr  riz au bouillon de lotte de mer et de crevettes
 • it  riso in brodo con rana pescatrice e mazzancolle
 • en  rice with angler fish and prawns stock
 • de  Reis in Brühe mit Seeteufel und Garnelen

<Plats a la carta. Arrossos>