Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "petar" dins totes les àrees temàtiques

àcid pantotènic àcid pantotènic

<.FITXA MODIFICADA>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Endocrinologia i nutrició>, <Farmacologia > Fàrmacs>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  àcid pantotènic, n m
  • ca  factor de filtrat, n m
  • ca  factor de Peter, n m sin. compl.
  • ca  factor filtrant, n m sin. compl.
  • ca  pantotèn, n m sin. compl.
  • ca  vitamina B5, n f sin. compl.
  • fr  ácide pantothénique, n m
  • en  pantothen, n
  • en  pantothenic acid, n

<.FITXA MODIFICADA>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Endocrinologia i nutrició>, <Farmacologia > Fàrmacs>

Definició
Àcid component del complex vitamínic B i el coenzim A que intervé en el procés metabòlic dels glúcids i, a més, és necessari per a la biosíntesi d'àcids grassos, esterols i hormones esteroides.

Nota

  • En medicina i nutrició, l'àcid pantotènic s'empra en forma de sal càlcica.
amanida de pera i bacó amanida de pera i bacó

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de pera i bacó
  • es  ensalada de pera y beicon
  • fr  salade de poire et de bacon
  • it  insalata di pera e pancetta affumicata
  • en  pear and bacon salad
  • de  Salat mit Birnen und Speck

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de peres amb rocafort amanida de peres amb rocafort

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de peres amb rocafort
  • es  ensalada de peras al roquefort
  • fr  salade de poires au roquefort
  • it  insalata di pere al roquefort
  • en  pear and Roquefort salad
  • de  Salat mit Birnen und Roquefort

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de ruca amb pera confitada i encenalls de formatge parmesà amanida de ruca amb pera confitada i encenalls de formatge parmesà

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de ruca amb pera confitada i encenalls de formatge parmesà
  • es  ensalada de rúcula con pera confitada y virutas de queso parmesano
  • fr  salade de roquette à la poire confite et aux copeaux de fromage parmesan
  • it  insalata di rucola con pera confit e scaglie di parmigiano
  • en  arugula salad with pear preserve and Parmesan cheese shavings
  • de  Rucolasalat mit eingelegter Birne und Parmesanstreifen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de ruca i canonges amb pera confitada, festucs i formatge parmesà amanida de ruca i canonges amb pera confitada, festucs i formatge parmesà

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de ruca i canonges amb pera confitada, festucs i formatge parmesà
  • es  ensalada de rúcula y canónigos con pera confitada, pistachos y queso parmesano
  • fr  salade de roquette et de mâche à la poire confite, aux pistaches et au fromage parmesan
  • it  insalata di rucola e soncino con pera confit, pistacchi e parmigiano
  • en  arugula and lamb's lettuce salad with pear preserve, pistachios and Parmesan cheese
  • de  Rucola und Feldsalat mit eingelegter Birne, Pistazien und Parmesan

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de ruca, pera i gorgonzola amb vinagreta de llimona dolça amanida de ruca, pera i gorgonzola amb vinagreta de llimona dolça

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de ruca, pera i gorgonzola amb vinagreta de llimona dolça
  • es  ensalada de rúcula, pera y gorgonzola con vinagreta de lima
  • fr  salade de roquette, à la poire et au gorgonzola et sa vinaigrette au citron vert
  • it  insalata di rucola, pera e gorgonzola con vinaigrette al limone dolce
  • en  rocket, pear and Gorgonzola salad with a lime vinaigrette
  • de  Rucolasalat mit Birnen, Gorgonzola und Limettenvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de tomàquet de pera amb bonítol i ceba tendra amanida de tomàquet de pera amb bonítol i ceba tendra

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tomàquet de pera amb bonítol i ceba tendra
  • es  ensalada de tomate pera con bonito y cebolleta
  • fr  salade de tomate poire au bonite et à la ciboulette
  • it  insalata di pomodoro a pera con palamita e cipolle novelle
  • en  pear tomato salad with bonito and spring onion
  • de  Birnentomatensalat mit Bonito und jungen Zwiebeln

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

bàlsam de frare bàlsam de frare

<.FITXA MODIFICADA>, <Disciplines de suport > Etnobotànica farmacèutica>, <Terminologia històrica>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  bàlsam de frare, n m
  • ca  bàlsam de Fraire, n m sin. compl.
  • ca  bàlsam de Turlington, n m sin. compl.
  • ca  bàlsam de Wade, n m sin. compl.
  • ca  gotes de Peter, n f pl sin. compl.
  • ca  gotes de Wade, n f pl sin. compl.
  • ca  tintura de benjuí composta, n f sin. compl.
  • ca  tintura de benzoïna composta, n f sin. compl.

<.FITXA MODIFICADA>, <Disciplines de suport > Etnobotànica farmacèutica>, <Terminologia històrica>

Definició
Preparat de benzoïna i àloe, estírax i bàlsam de tolú en una solució alcohòlica, emprat com a agent protector tòpic.
bescuit de pera bescuit de pera

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bescuit de pera
  • es  bizcocho de pera
  • fr  biscuit à la poire
  • it  torta alla pera
  • en  pear cake
  • de  Birnenbiskuit

<Plats a la carta. Postres>

bomba de xocolata i pera amb crema d'ametlles i vainilla bomba de xocolata i pera amb crema d'ametlles i vainilla

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bomba de xocolata i pera amb crema d'ametlles i vainilla
  • es  bomba de chocolate y pera con crema de almendras y vainilla
  • fr  bombe de chocolat et de poire à la crème d'amandes et de vanille
  • it  bomba di cioccolato e pera con crema di mandorle e vaniglia
  • en  chocolate and pear bomb with almonds and vanilla cream
  • de  Schokoladen-Birnen-Bombe mit Mandel-Vanille-Creme

<Plats a la carta. Postres>