Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "pita" dins totes les àrees temàtiques

arayes (pa de pita farcit amb ingredients diversos) arayes (pa de pita farcit amb ingredients diversos)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arayes (pa de pita farcit amb ingredients diversos)
  • es  arayes (pan de pita relleno de ingredientes diversos)
  • fr  arayes (pain pita farci aux différents ingrédients)
  • it  arayes (pane pita farcito con diversi ingredienti)
  • en  arayes (pita bread stuffed with different ingredients)
  • de  Arayes (Pitabrot mit verschiedenen Füllungen)

<Plats a la carta. Pa amb tomàquet, entrepans i sandvitxos>

crin vegetal crin vegetal

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  crin vegetal, n m/f
  • es  crin vegetal, n f
  • fr  crin végétal, n m
  • eu  pita hari, n

<Fusteria > Mobles>

durum (pa de pita enrotllat i farcit de tires de carn marinada i verdures) durum (pa de pita enrotllat i farcit de tires de carn marinada i verdures)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  durum (pa de pita enrotllat i farcit de tires de carn marinada i verdures)
  • es  durum (pan de pita enrollado y relleno de tiras de carne marinada y verduras)
  • fr  dürüm (pain pita enroulé et rempli de lanières de viande marinée et de légumes)
  • it  durum (pane di pita arrotolato e farcito con strisce di carne marinata e verdure)
  • en  durum (pitta bread rolled and filled with marinated meat and vegetables)
  • de  Dürüm (eingerolltes Pitabrot gefüllt mit marinierten Fleischstreifen und Gemüse)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

fatuix (amanida d'hortalisses fresques, pita, oli d'oliva, menta i julivert) fatuix (amanida d'hortalisses fresques, pita, oli d'oliva, menta i julivert)

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  fatuix (amanida d'hortalisses fresques, pita, oli d'oliva, menta i julivert)
  • es  fattush (ensalada de hortalizas frescas, pita, aceite de oliva, menta y perejil)
  • fr  fatouche (salade de légumes frais, de pita, d'huile d'olive, de menthe et de persil)
  • it  fattush (insalata d'ortaggi freschi, pita, olio d'oliva, menta e prezzemolo)
  • en  fattoush (fresh vegetables, pita, olive oil, mint and parsley salad)
  • de  Fattoush (Salat aus frischem Gemüse, Pita, Olivenöl, Minze und Petersilie)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

figuera de moro figuera de moro

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  figuera de moro, n f
  • ca  figa de moro (fruit), n f sin. compl.
  • ca  figa de pala (fruit), n f sin. compl.
  • ca  figuera de pala, n f sin. compl.
  • ca  figuerassa, n f sin. compl.
  • ca  nopal, n m sin. compl.
  • ca  palera, n f sin. compl.
  • ca  ballarí (flor), n m alt. sin.
  • ca  figa d'Índia, n f alt. sin.
  • ca  figa d'Índia (fruit), n f alt. sin.
  • ca  figa palera (fruit), n f alt. sin.
  • ca  figuera d'indi, n f alt. sin.
  • ca  figuera d'Índia, n f alt. sin.
  • ca  figuera de pic, n f alt. sin.
  • ca  figuera de pics, n f alt. sin.
  • ca  figuera de punxa, n f alt. sin.
  • ca  figuera palera, n f alt. sin.
  • ca  figuera punxona, n f alt. sin.
  • ca  figueres de pala, n f pl alt. sin.
  • ca  figueres paleres, n f pl alt. sin.
  • ca  figues de moro (fruit), n f pl alt. sin.
  • ca  nopalera, n f alt. sin.
  • ca  pala (cladodi), n f alt. sin.
  • ca  pales de figuera palera (cladodi), n f pl alt. sin.
  • ca  pita de moro, n f alt. sin.
  • ca  chumba, n f var. ling.
  • ca  figa-pala, n f var. ling.
  • ca  figa-palera, n f var. ling.
  • ca  figuera de palo, n f var. ling.
  • ca  figuera de xumbos, n f var. ling.
  • ca  palera chumba, n f var. ling.
  • ca  xumba, n f var. ling.
  • nc  Opuntia maxima Mill.
  • nc  Opuntia ficus-barbarica A. Berger var. ling.
  • nc  Opuntia ficus-indica auct. var. ling.

<Botànica > cactàcies>

figuera de moro figuera de moro

<Botànica>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  figuera de moro, n f
  • ca  figa de moro (fruit), n f sin. compl.
  • ca  figa de pala (fruit), n f sin. compl.
  • ca  figuera de pala, n f sin. compl.
  • ca  figuerassa, n f sin. compl.
  • ca  nopal, n m sin. compl.
  • ca  palera, n f sin. compl.
  • ca  ballarí (flor), n m alt. sin.
  • ca  figa d'Índia, n f alt. sin.
  • ca  figa d'Índia (fruit), n f alt. sin.
  • ca  figa palera (fruit), n f alt. sin.
  • ca  figuera d'indi, n f alt. sin.
  • ca  figuera d'Índia, n f alt. sin.
  • ca  figuera de pic, n f alt. sin.
  • ca  figuera de pics, n f alt. sin.
  • ca  figuera de punxa, n f alt. sin.
  • ca  figuera palera, n f alt. sin.
  • ca  figuera punxona, n f alt. sin.
  • ca  figueres de pala, n f pl alt. sin.
  • ca  figueres paleres, n f pl alt. sin.
  • ca  figues de moro (fruit), n f pl alt. sin.
  • ca  nopalera, n f alt. sin.
  • ca  pala (cladodi), n f alt. sin.
  • ca  pales de figuera palera (cladodi), n f pl alt. sin.
  • ca  pita de moro, n f alt. sin.
  • ca  chumba, n f var. ling.
  • ca  figa-pala, n f var. ling.
  • ca  figa-palera, n f var. ling.
  • ca  figuera de palo, n f var. ling.
  • ca  figuera de xumbos, n f var. ling.
  • ca  palera chumba, n f var. ling.
  • ca  xumba, n f var. ling.
  • nc  Opuntia maxima Mill.
  • nc  Opuntia ficus-barbarica A. Berger var. ling.
  • nc  Opuntia ficus-indica auct. var. ling.

<Botànica > cactàcies>

fil de pita fil de pita

<Bricolatge > Ferreteria>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  fil de pita, n m
  • es  hilo de pita

<Bricolatge > Ferreteria>

morfoma pita morfoma pita

<Llengua > Lingüística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels seus autors, procedeix de l'obra següent:

PÉREZ SALDANYA, Manuel; MESTRE, Rosanna; SANMARTÍN, Ofèlia. Diccionari de lingüística [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua; Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022.
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/308>

  • ca  morfoma pita, n m
  • es  morfoma pyta
  • fr  morphome-pyta
  • en  morphome pyta

<Lingüística>

Definició
Morfoma que pren el nom de l'expressió «pretèrit i temps afins» utilitzada per Menéndez Pidal per a referir-se als temps que provenen del tema de perfet llatí.

Nota

  • Aquest morfoma fa referència a l'existència d'al·lomorfies en el radical de certs verbs irregulars que afecten els temps verbals del tema de perfet llatí; per exemple, la presència de l'al·lomorf fo- del verb ser en el perfet (fou), l'imperfet de subjuntiu (fos), procedent del plusquamperfet de subjuntiu llatí, i el condicional (fora) o l'imperfet de subjuntiu en valencià (fora), procedent del plusquamperfet d'indicatiu llatí.
pa de pita amb timbal d'escalivada i formatge de cabra pa de pita amb timbal d'escalivada i formatge de cabra

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  pa de pita amb timbal d'escalivada i formatge de cabra
  • es  pan de pita con timbal de escalivada y queso de cabra
  • fr  pain pita et timbale d'escalivada et de fromage de chèvre (légumes rôtis)
  • it  pane di pita con timballo d'escalivada e formaggio di capra (ortaggi arrostiti)
  • en  pitta bread with escalivada timbale and goat cheese (roast vegetables)
  • de  Pitabrot mit Escalivada-Timbale und Ziegenkäse (geröstetes Gemüse)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

pita alablava pita alablava

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  pita alablava, n f
  • es  pita aliazul
  • fr  brève à ailes bleues
  • en  blue-winged pitta
  • de  Blauflügelpitta
  • nc  Pitta moluccensis

<36.002 Ocells > Passeriformes > Pítids>