Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "primordialitat" dins totes les àrees temàtiques

declaració de prodigalitat declaració de prodigalitat

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

  • ca  declaració de prodigalitat, n f
  • es  declaración de prodigalidad

<Dret civil > Dret civil general>

Definició
Resolució judicial per la qual es declara pròdiga una persona i es fixen uns actes que el pròdig no pot dur a terme sense l'assistència d'un curador.
polimodalitat polimodalitat

<Música>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  polimodalitat, n f

<Música>

Definició
Procediment que consisteix a escriure una composició musical mitjançant la superposició de melodies pertanyents a diferents modes.
polimodalitat polimodalitat

<Arts > Música>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari de la música. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2013. 224 p. (Vocabularis; 6)
ISBN 978-84-482-5870-2

En les formes valencianes no reconegudes com a normatives pel diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, s'hi ha posat la marca (valencià), que indica que són pròpies d'aquest àmbit de la llengua catalana.

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'Acadèmia Valencia de la Llengua o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  polimodalitat, n f
  • es  polimodalidad
  • en  polymodality

<Música>

Definició
Composició musical en què se superposen melodies pertanyents a diferents modalitats.
prodigalitat prodigalitat

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

  • ca  prodigalitat, n f
  • es  prodigalidad

<Dret civil > Dret civil general>

Definició
Conducta de la persona que posa en perill el seu patrimoni, en perjudici de les persones que tenen dret a rebre aliments.
prodigalitat prodigalitat

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  prodigalitat, n f
  • es  prodigalidad, n f

<Dret civil>

prodigalitat prodigalitat

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  prodigalitat, n f
  • es  prodigalidad

<Dret civil>

Definició
Conducta de la persona que posa en perill el patrimoni propi, en perjudici de les persones que tenen dret a rebre aliments.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • L'article 286 del Codi civil espanyol (CC) i l'article 223-1 de la Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya (CCCat), relatiu a la persona i la família, estableixen que la declaració de prodigalitat implica la submissió a curatela i que no ha d'afectar l'esfera personal o no patrimonial del subjecte. Pot arribar, però, a ser causa de separació o de divorci per violació greu i reiterada dels deures conjugals (art. 68, 82 i 86.b CC).
    En la legislació, els motius que han dut a declarar la prodigalitat del subjecte han anat evolucionant, com ara la limitació de la capacitat d'obrar. Inicialment, se sancionava la persona que gastava fora mesura o dilapidava els seus béns i vulnerava l'obligació de preservar el patrimoni heretat per als seus descendents forçosos, amb la finalitat de protegir tant el mateix individu com els seus legitimaris. Posteriorment, es va abandonar la idea de protecció destinada als hereus forçosos i es va impulsar la idea de la protecció familiar àmplia, de manera que poden sol·licitar la seva declaració el cònjuge, els descendents o els ascendents que perceben aliments del presumpte pròdig o que es troben en situació de reclamar-n'hi, i els seus representants legals, amb intervenció del Ministeri Fiscal, si aquests no la demanen (art. 757.5 Llei d'enjudiciament civil [LEC]). En conseqüència, s'ha passat de protegir una expectativa hereditària a protegir la realitat alimentària. La declaració de prodigalitat respon a una concepció social que rebutja la conducta malversadora dels béns propis en perjudici de tercers.
    El supòsit de fet de la prodigalitat és, per tant, la conducta habitual i constant que té el pròdig de disposicions patrimonials socialment condemnables, que crea un risc injustificat per a aquest patrimoni amb un perjudici clar tant per a ell com per a la seva família, entesa aquesta com el conjunt de persones que perceben aliments o que n'hi poden reclamar. Per aliments s'entén tot el que és indispensable per al manteniment, l'habitatge, el vestit i l'assistència mèdica de la persona alimentada, i també les despeses per a la formació i les despeses funeràries (art. 142 CC i 237-1 CCCat).
    Els legitimats han d'acreditar ser titulars del dret a rebre aliments del presumpte pròdig i llur situació de necessitat. Qualsevol dels nomenats pot sol·licitar la declaració sense que existeixi jerarquia o exclusió entre ells i s'ha d'interposar contra el presumpte pròdig.
    És declarada pròdiga qualsevol persona emancipada quan pot arribar a dilapidar els béns que posseeix sota el seu govern. La major part d'autors pensa que els menors no poden ser declarats pròdigs perquè ja estan sotmesos a la pàtria potestat o tutela, la protecció de la qual és més àmplia que la que pugui rebre el pròdig.
    El presumpte pròdig ha de comparèixer en el procés amb defensa i representació pròpies i, si no ho fes, ha de ser defensat pel Ministeri Fiscal, llevat que aquest hagi estat el promotor del procediment. En cas contrari, es designa un defensor judicial del presumpte pròdig.
    Un cop ha estat acreditada judicialment la prodigalitat després del judici verbal, el jutge de primera instància de la residència del pròdig ha de dictar la sentència, en virtut de la qual ha de nomenar la persona o les persones que hagin d'assistir el pròdig i ha de consignar els actes patrimonials que aquest no pot dur a terme sense el consentiment de la persona que l'ha d'assistir (art. 753, 756 i 760 LEC, art. 298 CC i art. 223-4 CCCat). La sentència que declara la prodigalitat s'ha de comunicar d'ofici als registres civils perquè facin els assentaments que corresponguin i, a petició d'una de les parts, també s'ha de comunicar a qualsevol altre registre públic a l'efecte que sigui procedent en cada cas.
    Els actes del declarat pròdig anteriors a la demanda de prodigalitat no poden ser atacats per aquesta causa (art. 297 CC). Ara bé, els actes del declarat pròdig posteriors a la demanda finalitzada amb sentència ferma que declara la prodigalitat són anul·lables quan el pròdig apareix sense l'assistència del curador i aquesta és necessària.
prodigalitat prodigalitat

<Ciències de la salut > Salut mental. Psiquiatria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de psiquiatria [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/21/>

  • ca  prodigalitat, n f
  • es  prodigalidad, n f
  • fr  prodigalité, n f
  • en  prodigality, n
  • de  Verschwendung, n f

<Psiquiatria > Funcionalisme psíquic: conceptes generals i alteracions patològiques>

Definició
Tendència reiterada i desmesurada de regalar coses, que es dona en els estats maníacs.