Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "pronom" dins totes les àrees temàtiques

pronom pronom

<Llengua > Lingüística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; FUNDACIÓ BARCELONA. Diccionari de lingüística. Barcelona: Fundació Barcelona, 1992. 219 p. (Diccionaris Terminològics)
ISBN 84-88169-04-3

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  pronom, n m
  • es  pronombre
  • fr  pronom
  • en  pronoun

<Lingüística>

Definició
Categoria gramatical variable que té la funció d'un nom.
pronom pronom

<Didàctica > Llengua i habilitats lingüístiques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Lèxic de didàctica de la llengua i de les habilitats lingüístiques: Català-castellà-francès-anglès. Palma: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, 2013. (LB; 7)
ISBN 978-84-8384-257-7
<http://slg.uib.cat/digitalAssets/242/242008_lexic_7.pdf>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  pronom, n m
  • es  pronombre, n m
  • fr  pronom, n m
  • en  pronoun, n

<Didàctica > Llengua i habilitats lingüístiques>

pronom pronom

<Llengua > Lingüística > Lingüística textual>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per Rosa Artigas i Catassús, procedeix de l'obra següent:

ARTIGAS i CATASSÚS, Rosa. Terminologia de lingüística textual [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/221/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'autora o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  pronom, n m

<Lingüística textual>

Definició
Categoria nominal multifuncional auxiliar del nom que, juntament amb l'article, possibilita l'actualització textual del nom, la qual pot exercir funció exofòrica quan representa éssers i entitats del context i funció endofòrica quan substitueix sintagmes nominals i d'altres tipus del cotext.

Nota

  • Els pronoms es divideixen en classes, algunes de les quals tenen la potestat d'acompanyar el nom i determinar-lo (per exemple, els determinants i els possessius).
pronom pronom

<Llengua > Lingüística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels seus autors, procedeix de l'obra següent:

PÉREZ SALDANYA, Manuel; MESTRE, Rosanna; SANMARTÍN, Ofèlia. Diccionari de lingüística [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua; Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022.
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/308>

  • ca  pronom, n m
  • es  pronombre
  • fr  pronom
  • en  pronoun

<Lingüística>

Definició
Categoria lèxica, o element de la categoria, els membres de la qual funcionen típicament com un sintagma nominal (tot i que poden desenvolupar també les funcions d'una oració, d'un sintagma adjectival, d'un sintagma preposicional i, fins i tot, d'un adverbi), no admeten normalment la presència de determinants o d'altres modificadors nominals i posseeixen un significat ocasional que depén del context comunicatiu o discursiu en què es troben.

Nota

  • Els pronoms formen una classe tancada i, en molts casos, presenten morfemes de gènere i nombre. Tradicionalment, els pronoms es classifiquen atenent a criteris semàntics, categorials i prosòdics. Des d'un punt de vista semàntic, es classifiquen en indicadors del camp referencial (pronoms personals, possessius i demostratius), determinatius (pronoms quantitatius, numerals i indefinits) i relatius (pronoms relatius pròpiament dits, interrogatius i exclamatius). Des d'un punt de vista categorial, en relatius, demostratius, etc. Des d'un punt de vista prosòdic, finalment, els personals es classifiquen en febles, o àtons, i en tònics, o forts.