Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "rescissi�" dins totes les àrees temàtiques

acció rescissòria acció rescissòria

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

  • ca  acció rescissòria, n f
  • es  acción rescisoria

<Dret civil > Dret civil d'obligacions i contractes>

Definició
Acció que té l'objecte de rescindir un contracte perquè és un frau o perquè ha causat una lesió a una de les parts.
acció rescissòria acció rescissòria

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  acció rescissòria, n f
  • es  acción rescisoria, n f

<Dret civil>

acció rescissòria acció rescissòria

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  acció rescissòria, n f
  • es  acción rescisoria

<Dret civil>

Definició
Acció que pot exercitar qualsevol de les parts d'un contracte a qui es produeix un perjudici o lesió.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • L'acció rescissòria és un poder jurídic d'impugnació del contracte lesiu o fraudulent. En conseqüència, la legitimació per a exercir-la correspon al contractant perjudicat.
    Els contractes fets vàlidament es poden rescindir, segons l'article 1291 del Codi civil espanyol (CC), en els casos següents: a) els contractes que facin els tutors sense autorització judicial, sempre que les persones a qui representen hagin sofert una lesió en més d'una quarta part del valor de les coses que hagin estat objecte del contracte; b) els contractes fets en representació dels absents, sempre que les persones a qui representen hagin sofert una lesió en més d'una quarta part del valor de les coses que hagin estat objecte del contracte; c) els contractes fets en frau de creditors, quan aquests no puguin cobrar de cap altra manera el que se'ls deu; d) els contractes que es refereixin a coses litigioses, quan hagin estat fets pel demandat sense el coneixement i l'aprovació de les parts litigants o de l'autoritat judicial competent, i e) els contractes en què la llei ho determini especialment.
    El termini per a exercitar l'acció rescissòria és de quatre anys (art. 1299 CC), a comptar des de la subscripció del contracte, llevat que els perjudicats siguin persones sotmeses a tutela o absents. En aquests casos, els quatre anys no comencen a comptar fins que ha finalitzat la incapacitat o es coneix el domicili de l'absent.
    L'acció de rescissió és subsidiària (art. 1294 CC), és a dir, només pot ser exercitada pel contractant perjudicat quan aquest no té cap altre recurs legal per a obtenir la reparació del perjudici.
    La finalitat de la rescissió és determinar la ineficàcia del contracte rescindible amb efectes a partir del moment de la rescissió. En conseqüència, un cop rescindit el contracte, s'han de restituir les prestacions a què hagi donat lloc el contracte, amb els fruits pertinents, i el preu amb els interessos corresponents (art. 1295 CC). Si la restitució no és possible in natura, cal fer el lliurament de l'equivalent pecuniari.
    La rescissió no comprèn mai els tercers subadquirents que hagin dut a terme l'adquisició de bona fe (art. 1295 CC). En aquest cas, es pot reclamar la indemnització de perjudicis al causant de la lesió.
    Atès que el fonament de l'acció rescissòria és posar fi a un perjudici o a una lesió, s'ha d'entendre que el demandat la pot enervar per mitjà de la indemnització del perjudici.
acció revocatòria acció revocatòria

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  acció revocatòria, n f
  • ca  acció pauliana, n f sin. compl.
  • ca  actio Pauliana [la], n f sin. compl.
  • ca  actio revocatoria [la], n f sin. compl.
  • es  acción pauliana
  • es  acción rescisoria
  • es  acción revocatoria

<Dret civil>

Definició
Acció per la qual la part creditora pot impugnar els actes que la part deutora realitzi en frau del seu dret de crèdit.

Nota

  • Àmbit: Espanya | Àmbit: Inespecífic
  • Tot i que el fonament de l'acció revocatòria o pauliana ha estat discutit, al capdavall radica en el dret del creditor a no veure disminuïda la garantia que la llei li concedeix sobre els béns del deutor en virtut del principi de responsabilitat patrimonial universal de l'article 1911 del Codi civil espanyol (CC). Per tant, és una acció que, en definitiva, cerca la protecció del tràfic jurídic.
    Les característiques principals de l'acció revocatòria són: a) és personal; b) és rescissòria i no de nul·litat; c) és subsidiària (art. 1294 CC); d) és constitutiva, no declarativa, ja que és la sentència la que provoca la rescissió, i e) té una funció conservativa i no executiva.
    Pel que fa als requisits per a poder exercitar l'acció revocatòria, cal començar pels requisits de tipus objectiu.
    En primer lloc, és necessària l'existència d'un crèdit a favor de l'impugnant, que ha de ser anterior a l'acte fraudulent, vàlid i vençut. No obstant això, alguns autors, fonamentant-se en el caràcter conservatiu i no executiu de l'acció, admeten que es pugui fer sobre crèdits futurs, sempre que aquests siguin coneguts i tinguin una existència posterior propera i segura.
    En segon lloc, els actes impugnables dels quals deriva el perjudici al creditor seran no només els contractes, sinó tot tipus d'actes o negocis jurídics de contingut patrimonial en virtut dels quals es produeixi un perjudici econòmic (art. 1111 i 1297 CC); per exemple, actes de gravamen o renúncies.
    En tercer lloc, hi ha el perjudici dels creditors. La jurisprudència i doctrina majoritàries entenen que aquest perjudici es posa de manifest per la insolvència del deutor, requisit necessari per a l'exercici de l'acció revocatòria. Aquesta insolvència ha de derivar directament de l'acte la revocació del qual es persegueix amb l'acció revocatòria. No obstant això, s'admet que no és completament necessària la insolvència del deutor, de manera que també s'accepta l'exercici de l'acció revocatòria quan el dany que es produeix al creditor sigui el de posar en perill la possibilitat de compliment del crèdit, sempre que raonablement sigui d'una entitat que permeti preveure que, per l'empobriment sobre el patrimoni del deutor, el creditor no trobarà prou béns lliures per a satisfer el seu dret. En tot cas, però, s'ha d'acreditar la relació de causalitat entre l'acte dispositiu i el perjudici existent.
    Pel que fa als requisits subjectius d'exercici de l'acció revocatòria, es considera que no cal que hi hagi intenció del deutor de perjudicar els creditors, és suficient la consciència del perjudici que ocasiona l'acte. Si l'acte de disposició és anterior al naixement del crèdit, per exercitar amb èxit l'acció revocatòria cal que aquest estigui dolosament preordenat a fi de perjudicar la satisfacció del futur creditor. En aquest sentit, és rellevant l'article 1297.2 del CC (presumpcions iuris tantum): «Se presumen celebrados en fraude de acreedores todos aquellos contratos por virtud de los cuales el deudor enajenare bienes a título gratuito. También se presumen fraudulentas las enajenaciones a título oneroso, hechas por aquellas personas contra las cuales se hubiese pronunciado antes sentencia condenatoria en cualquier instancia o expedido mandamiento de embargo de bienes.»
    L'efecte principal que produeix l'acció revocatòria és la rescissió de l'acte dispositiu, fent-lo ineficaç retroactivament només fins on s'estengui el perjudici del creditor. D'aquí sorgeix la possibilitat de rescissió parcial i el fet que la rescissió no serveixi per als altres creditors del deutor que no exercitaren l'acció.
    El efectes en relació amb l'adquirent són l'obligació de retornar les coses adquirides amb frau (amb els fruits i/o interessos), sempre que sigui possible (art. 1295.1 CC). En cas contrari, ha d'indemnitzar els creditors pels danys i perjudicis ocasionats (art. 1298 CC). Tanmateix, si l'adquirent fou de bona fe, no operarà la rescissió.
    Els efectes en relació amb el deutor que ha realitzat l'acte en frau dels seus creditors són que si l'adquirent no hagués procedit de mala fe, en no ser possible la rescissió que obliga a la devolució de les coses, els creditors podran reclamar del seu deutor una indemnització per danys i perjudicis com a causant de la lesió (art. 1295.3 CC).
    L'acció revocatòria té un termini de caducitat de quatre anys (art. 1299 CC).
  • Ex.: Perquè no pugui prosperar l'acció pauliana cal disposar d'altres béns amb els quals es pugui complir el dret de crèdit.
anul·lació anul·lació

<Economia > Finances > Assegurances>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'assegurances: terminologia i fraseologia. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 214 p.
ISBN 84-393-5519-X

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  anul·lació, n f
  • ca  rescissió, n f
  • ca  cancel·lació, n f sin. compl.
  • es  anulación
  • es  cancelación
  • es  rescisión
  • en  cancellation

<Assegurances > Contracte d'assegurança>

Definició
Extinció d'un contracte d'assegurança per voluntat d'una de les parts, basada en circumstàncies legals.
anul·lar anul·lar

<Economia > Finances > Assegurances>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'assegurances: terminologia i fraseologia. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 214 p.
ISBN 84-393-5519-X

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  anul·lar, v tr
  • ca  rescindir, v tr
  • ca  cancel·lar, v tr sin. compl.
  • es  anular
  • es  cancelar
  • es  rescindir
  • en  cancel, to

<Assegurances > Contracte d'assegurança>

Definició
Fer una anul·lació.
avís de rescissió avís de rescissió

<Economia > Finances > Assegurances>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'assegurances: terminologia i fraseologia. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 214 p.
ISBN 84-393-5519-X

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  avís de rescissió, n m
  • es  aviso de rescisión
  • en  notice of termination

<Assegurances > Contracte d'assegurança>

Definició
Document mitjançant el qual el prenedor de l'assegurança o l'assegurador comunica a l'altra part la decisió de rescindir el contracte a partir d'una data determinada.
clàusula de rescissió clàusula de rescissió

<01 Conceptes generals de l'esport>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  clàusula de rescissió, n f
  • es  cláusula de rescisión
  • fr  clause de résiliation
  • en  termination clause

<Esport > 01 Conceptes generals de l'esport>

Definició
Clàusula d'un contracte que estipula la quantitat econòmica que ha de satisfer un esportista al seu club per a poder deixar-lo sense efecte.
discissió discissió

<.FITXA REVISADA>, <Cirurgia > Conceptes bàsics > Tècniques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  discissió, n f
  • es  discisión, n f
  • fr  discission, n f
  • en  discission, n

<.FITXA REVISADA>, <Cirurgia > Conceptes bàsics > Tècniques>

Definició
Incisió o separació d'un tros d'un òrgan.
discissió de l'iris discissió de l'iris

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  discissió de l'iris
  • en  discission of iris

<Classificació internacional de malalties > Procediments > Operacions de l'ull>