Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "sedició" dins totes les àrees temàtiques

sedició sedició

<Protecció civil > Policia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BALFEGÓ i VERGÉS, X. Diccionari policial. [Barcelona]: Consorci per a la Normalització Lingüística: Generalitat de Catalunya. Departament de Governació, 1994. 244 p.
ISBN 84-604-9545-0

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  sedició, n f
  • es  sedición
  • en  sedition

<Policia > Funcions i tècnica > Policia judicial>

Definició
Delicte que consisteix a alçar-se públicament i de forma tumultuosa per obtenir o impedir per la força o fora de les vies legals la promulgació o execució d'una llei, la celebració d'eleccions, el lliure exercici de les funcions d'una autoritat, una corporació o un funcionari, per atacar la persona o els béns d'una autoritat, o les persones o els béns d'una col·lectivitat.
sedició sedició

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  sedició, n f
  • ca  tumult, n m sin. compl.
  • es  sedición, n f
  • es  tumulto, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  sedició, n f
  • ca  tumult, n m sin. compl.
  • es  sedición, n f
  • es  tumulto, n m sin. compl.

<Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  sedició, n f
  • es  sedición

<Dret penal>

Definició
Delicte que consisteix a alçar-se públicament i de manera tumultuosa per obtenir o impedir per la força o fora de les vies legals la promulgació o execució d'una llei, la celebració d'eleccions, el lliure exercici de les funcions d'una autoritat, una corporació o un funcionari, o bé per a atacar la persona o els béns d'una autoritat, o les persones o els béns d'una col·lectivitat.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • A diferència del que succeïa al Codi penal (CP) del 1973, la regulació del CP del 1995 inclou la sedició en els delictes contra l'ordre públic i la desvincula de la rebel·lió, situada ara entre els delictes contra la Constitució espanyola (CE). La sedició és regulada pels articles 544 al 549 del capítol I del títol XXII del llibre II del CP del 1995. El tipus bàsic es configura de la manera següent (art. 544): «Són reus de sedició els qui, sense estar compresos en el delicte de rebel·lió, s'alcin públicament i tumultuàriament per tal d'impedir, per la força o fora de les vies legals, que s'apliquin les lleis o que qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, exerceixi legítimament les seves funcions o compleixi els seus acords o les resolucions administratives o judicials.» El nucli de la conducta típica és l'alçament públic i tumultuari. Un alçament és qualsevol tipus de sublevació o insurrecció. En descriure'l com a públic fa referència «obert» o «exterioritzat» (STS del 10.10.1980, ponent: Vivas Marzal). Pel que fa a tumultuàriament, significa «de manera col·lectiva», per bé que alguns autors afegeixen la nota «d'oberta hostilitat» o bé «actituds intimidatòries, atemoritzadores o injurioses» per a dotar el requisit d'un contingut més restrictiu.
    La pena fixada pel delicte de sedició, igual que en cas de delicte de rebel·lió, s'imposa segons la intensitat de la intervenció del delicte i de l'eventual caràcter d'autoritat que tingui l'intervinent: els inductors, els que han sostingut o dirigit la sedició o hi apareixen com a autors principals han de ser castigats amb la pena de presó de vuit a deu anys, i amb la de deu a quinze anys si són persones constituïdes en autoritat. En tots dos casos s'ha d'imposar, a més, la inhabilitació absoluta pel mateix període. Fora d'aquests casos, s'ha d'imposar una pena de quatre a vuit anys de presó, i la d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un període també de quatre a vuit anys (art. 545).
    El principal problema pràctic que presenta la imputació del delicte a les persones concretes és el de la identificació dels inductors, els que l'han sostingut o dirigit o els autors principals, ja que es tracta de comportaments caracteritzats per l'alçament públic i tumultuari. A aquest efecte, el CP del 1995 interpreta la figura de cap de la sedició i estableix que quan la sedició no s'hagi arribat a organitzar amb caps coneguts, responen com a tals els qui de fet dirigeixin els altres, portin la veu per ells, signin escrits expedits en nom seu o exerceixin altres actes semblants de direcció o representació (art. 546 en relació amb el 474). L'extensa redacció del tipus de la sedició i la severitat de les penes que s'hi estableixen fan necessària la clàusula d'atenuació obligatòria de les conductes menys greus, regulada per l'article 547: «En el cas que la sedició no hagi arribat a entorpir d'una manera greu l'exercici de l'autoritat pública i tampoc no hagi ocasionat la perpetració d'un altre delicte per al qual la llei assenyali penes greus, els jutges o els tribunals han de rebaixar en un o dos graus les penes assenyalades en aquest capítol.»
    Finalment, cal dir que la provocació, la conspiració i la proposició per a la sedició són expressament castigades com a actes preparatoris d'un delicte punibles (art. 548). L'afinitat entre la rebel·lió i la sedició queda palesa de conformitat amb l'article 549 del CP del 1995 que remet els articles 479 al 484 al delicte de sedició.