Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "sense" dins totes les àrees temàtiques

allau de flux allau de flux

<Ciències de la Terra>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la neu. Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 348 p. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris Terminològics)
ISBN 84-412-0880-8; 84-393-5538-6

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  allau de flux, n f
  • es  alud de flujo
  • fr  avalanche coulante
  • fr  avalanche dense
  • en  flowing avalanche

<Neu i esports d'hivern > Nivologia i meteorologia > Allaus>

Definició
Allau que llisca tocant a terra i no té aerosol.

Nota

  • Correspon a la categoria E2 de la Classificació Internacional d'Allaus (UNESCO, 1981).
allau de flux allau de flux

<Esport > Esports d'hivern. Neu>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la neu. Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 348 p. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris Terminològics)
ISBN 84-412-0880-8; 84-393-5538-6

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  allau de flux, n f
  • es  alud de flujo
  • fr  avalanche coulante
  • fr  avalanche dense
  • en  flowing avalanche

<Neu i esports d'hivern > Nivologia i meteorologia > Allaus>

Definició
Allau que llisca tocant a terra i no té aerosol.

Nota

  • Correspon a la categoria E2 de la Classificació Internacional d'Allaus (UNESCO, 1981).
banda tensa banda tensa

<Ciències de la salut > Terapèutica > Fisioteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CARDONA RECASENS, Eva de; ESQUIROL CAUSSA, Jordi. Diccionari de fisioteràpia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/196/>

  • ca  banda tensa, n f
  • es  banda tensa, n f
  • en  tense band

<Fisioteràpia > Anatomia>

Definició
Grup de fibres musculars tibants que s'estenen des de la zona gallet fins a les insercions del múscul.
bosc tancat bosc tancat

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  bosc tancat, n m
  • es  bosque cerrado, n m
  • fr  forêt dense, n f
  • en  closed forest, n
  • en  pack forest, n
  • eu  baso sarri, n
  • eu  baso zerratu, n

<Fusteria > Materials > Fusta > Fusta massissa>

boscúria boscúria

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  boscúria, n f
  • es  bosque espeso, n m
  • fr  forêt dense, n f
  • en  dense forest, n

<Enginyeria forestal>

boscatge boscatge

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  boscatge, n m
  • ca  boscam, n m sin. compl.
  • es  boscaje, n m
  • es  bosque, n m
  • fr  forêt dense, n f
  • en  grove, n
  • en  thicket, n
  • en  wood, n

<Enginyeria forestal>

cos estrany cos estrany

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  cos estrany, n m
  • es  cuerpo extraño, n m
  • fr  contaminant dense, n m
  • fr  corps étranger, n m
  • en  foreign body, n

<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>

Definició
Objecte contaminant inesperat, no desitjat, generalment dur o tallant, present en un aliment de manera accidental, que es pot percebre a través del tacte o de la vista i pot comprometre la qualitat i la innocuïtat de l'aliment i provocar una lesió al consumidor.

Nota

  • 1. Els cossos estranys tenen a veure amb les matèries primeres (pedres, dents, restes d'ossos, etc.), el procés d'elaboració (metall, plàstic, juntes, cargols, fragments de llums, etc.) i els envasos (vidre, plàstics, etc.) i embalatges (cartró, fragments de fusta de caixes o palets, etc.) utilitzats.
  • 2. Les partícules dures o tallants que formen part de l'aliment (les espines del peix, els pinyols de les olives o de les fruites, etc.) es consideren cossos estranys únicament si se suposa que s'han eliminat prèviament (per exemple, festucs pelats o olives sense pinyol).
  • 3. Un cos estrany dur o punxegut pot provocar lesions traumàtiques, com laceracions i perforacions dels teixits de la boca, la llengua, la gola, l'estómac o l'intestí, o danys a les dents i a les genives. Les característiques específiques del cos estrany que s'associen amb l'augment del risc són la mida, la forma, la duresa, la flexibilitat i l'elasticitat.
cos estrany cos estrany

<Indústria > Indústria alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  cos estrany, n m
  • es  cuerpo extraño, n m
  • fr  contaminant dense, n m
  • fr  corps étranger, n m
  • en  foreign body, n

<Indústria > Indústria alimentària>

Definició
Objecte contaminant, generalment dur o tallant, present en un aliment de manera accidental, que es pot percebre a través del tacte o de la vista i pot comprometre la qualitat i la innocuïtat de l'aliment i provocar una lesió al consumidor.
cos estrany cos estrany

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  cos estrany, n m
  • es  cuerpo extraño, n m
  • fr  contaminant dense, n m
  • fr  corps étranger, n m
  • en  foreign body, n

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Definició
Objecte contaminant, generalment dur o tallant, present en un aliment de manera accidental, que es pot percebre a través del tacte o de la vista i pot comprometre la qualitat i la innocuïtat de l'aliment i provocar una lesió al consumidor.
dades de teledetecció dades de teledetecció

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  dades de teledetecció, n f pl
  • es  datos de teledetección
  • en  remotely sensed data

<Disciplines cartogràfiques > Sistemes d'informació geogràfica > Ciències de la informació geogràfica > Teledetecció>

Definició
Dades procedents d'imatges de satèl·lit o d'altres sensors remots, incloses les imatges originals.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

    NUNES, Joan. Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 551 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-8863-0; 978-84-412-2188-8