Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "soroll" dins totes les àrees temàtiques

renou renou

<Ciències socials > Educació > Educació musical>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Fonaments de l'educació musical: Vocal, auditiva i rítmica [material gràfic]. [Palma]: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, DL 2013. 1 full desplegable. (Terminologies Universitàries)
<http://slg.uib.cat/digitalAssets/233/233454_TU_fonaments_educacio_musical.pdf>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  renou, n m
 • ca  soroll, n m
 • es  ruido, n m
 • en  noise, n

<Educació musical > Fonaments>

soroll soroll

<Llengua > Lingüística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels seus autors, procedeix de l'obra següent:

PÉREZ SALDANYA, Manuel; MESTRE, Rosanna; SANMARTÍN, Ofèlia. Diccionari de lingüística [en curs d'edició en línia: 2022].

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido
 • fr  bruit
 • en  noise

<Lingüística>

Definició
En la teoria de la comunicació, pertorbació del canal de comunicació que pot ocasionar una pèrdua d'informació al receptor.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido

<Dret ambiental>

Definició
Conjunt de fenòmens vibratoris, generalment de l'aire, que són percebuts pel sistema auditiu i que provoquen en l'ésser humà, sota certes condicions, una reacció de rebuig.

Nota

 • Àmbit: Catalunya
 • L'article 4.e de la Llei 16/2002, del 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica defineix soroll com el «contaminant físic que consisteix en una barreja complexa de sons de freqüències diferents, que produeix una sensació auditiva considerada molesta o incòmoda i que amb el pas del temps i per efecte de la seva reiteració pot esdevenir perjudicial per a la salut de les persones».
  L'article 3.d de la Llei 37/2003, del 17 de novembre, del soroll, de l'Estat, equipara el soroll amb la contaminació acústica, i defineix el fenomen com la «presència a l'ambient de sorolls o vibracions, sigui quin sigui l'emissor acústic que els origini, que impliquin molèstia, risc o dany per a les persones, per al desenvolupament de les seves activitats o per als béns de qualsevol naturalesa [.], o que causin efectes significatius sobre el medi ambient».
  Actualment, i de manera creixent, el soroll és la forma de contaminació que incideix més directament sobre la qualitat de vida de les persones. El soroll produït per màquines, automòbils, llocs de diversió i altres activitats origina una sèrie de pertorbacions en les persones, les quals van des de molèsties fins a malalties de certa gravetat (problemes nerviosos, problemes cardiovasculars, fatiga, entre altres).
  El soroll és el problema ambiental més percebut per la ciutadania, ja que és un element pertorbador de la tranquil·litat necessària per a dur a terme les diverses activitats de les persones: treballar, relacionar-se, descansar o dormir. La lluita contra aquest tipus de contaminació s'ha de portar a terme en diferents fronts: l'ordenació territorial, l'urbanisme, la tecnologia, la legislació i la conscienciació ciutadana, entre altres.
  Davant la creixent gravetat que pot adquirir el problema del soroll, ja hi ha nombroses disposicions normatives d'àmbit comunitari, nacional, autonòmic i local que regulen diversos aspectes relacionats amb la contaminació acústica.
  L'article 1 de la Llei 37/2003 estableix que es vol evitar i reduir la contaminació acústica, mentre que la normativa catalana estableix que cal corregir-la. Per tant, s'ha optat per prevenir i castigar la infracció de la normativa per a evitar que es repeteixi.
  Pel que fa al soroll, se'n poden establir dos tipus. D'una banda, hi ha el soroll blanc, que és el soroll en el qual totes les freqüències tenen la mateixa intensitat. I, d'altra banda, hi ha el soroll rosa, que és el soroll en el qual el seu espectre en terços d'octava és un valor constant. Tant el soroll blanc com el soroll rosa són tipus de soroll produïts per al mesurament normalitzat.
 • V. t.: soroll ambiental n m
soroll soroll

<TIC > Telecomunicacions>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/235/>
Aquesta obra recull com a accepcions d'un sol terme els significats que tenen una mateixa denominació.

Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'han suprimit del tot o en part algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido
 • en  noise

<Telecomunicacions > Tecnologia de comunicació>

Definició
Senyal aleatori indesitjable i omnipresent en els sistemes de telecomunicacions i en els equips electrònics.
soroll soroll

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido
 • fr  bruit
 • en  noise

<Comunicació empresarial > Comunicació>

Definició
Pertorbació del canal de comunicació que pot ocasionar una pèrdua d'informació al receptor o una pèrdua de la qualitat de la informació.

Nota

 • Per exemple, una interferència, una distorsió, una imatge borrosa o una taca de tinta en un imprès.
soroll soroll

<Arts > Fotografia > Fotografia digital>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la fotografia digital [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/261/>

 • ca  soroll, n m
 • ca  soroll digital, n m
 • es  ruido, n m
 • es  ruido digital, n m
 • en  image noise, n
 • en  noise, n

<Fotografia digital > Atributs>

Definició
Aparició de punts de color en les zones fosques d'una imatge digital, provocada per una exposició prolongada, de més d'un segon, o una sensibilitat alta, que varia en funció de la qualitat de la càmera.

<Física>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/149>
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

 • ca   n m
 • es   n m
 • fr   n m
 • en  

<Física > Mecànica > Ones i acústica>

Definició

Nota

soroll soroll

<Ciències de la salut > Otorrinolaringologia>

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido
 • en  bruit
 • en  noise

<Otorinolaringologia > Otologia > Fisiologia>

Definició
Sensació acústica produïda per vibracions irregulars i confuses que es desplacen per l'aire.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

COL·LEGI D'ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA. COMISSIÓ LEXICOGRÀFICA. Diccionari multilingüe de l'enginyeria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/167/>
La informació de cada fitxa està disposada d'acord amb les dades originals:

Així, per exemple, les denominacions catalanes sinònimes estan recollides com a pertanyents a fitxes de termes diferents; això no succeeix, en canvi, en els equivalents d'una mateixa llengua, que s'acumulen dintre una sola fitxa tal com és habitual.

Igualment, per a desambiguar fitxes homògrafes, en uns quants casos es dóna algun tipus d'indicació conceptual (en lletra cursiva) al costat de la denominació i els equivalents.

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido, n m
 • fr  bruit, n m
 • en  noise, n
 • de  Geräusch, n n
 • de  Lärm, n m

<Enginyeria>

soroll soroll

<Llengua > Lingüística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; FUNDACIÓ BARCELONA. Diccionari de lingüística. Barcelona: Fundació Barcelona, 1992. 219 p. (Diccionaris Terminològics)
ISBN 84-88169-04-3

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  soroll, n m
 • es  ruido
 • fr  bruit
 • en  noise

<Lingüística>

Definició
1. Pertorbació del canal de comunicació que pot ocasionar una pèrdua d'informació al receptor. 2. Emissió fònica que no pot ésser interpretada fonològicament.