Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "subpressió" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI digitopressió, digitopuntura, digitipressió, digitipuntura o acupressió? 0 CRITERI digitopressió, digitopuntura, digitipressió, digitipuntura o acupressió?

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI digitopressió, digitopuntura, digitipressió, digitipuntura o acupressió?
  • es  acupresión, n f
  • es  digitopresión, n f
  • es  digitopuntura, n f
  • fr  acupression, n f
  • fr  digipuncture, n f
  • fr  digitopression, n f
  • fr  digitopuncture, n f
  • it  digitopressione, n f
  • en  acupressure, n

<Ciències de la salut > Teràpies alternatives>

Definició
Es considera que les formes adequades són digitopressió i digitopuntura (totes dues, noms femenins), i no *digitipressió, *acupressió ni *digitipuntura.

Els motius de la tria de digitopressió i digitopuntura (formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT) són els següents:
(1) Formalment estan ben construïdes: digitopressió està creada amb la forma prefixada d'origen llatí digito- ('dit') i el nom pressió, i digitopuntura, amb la mateixa forma prefixada i el nom puntura, ja utilitzat en el terme paral·lel acupuntura.
(2) Conceptualment són adequades: digitopressió indica que es fa pressió amb els dits, i digitopuntura, que es tracta d'una variant de l'acupuntura practicada amb els dits.

En canvi, *digitipressió, *digitipuntura i *acupressió presenten problemes:
- *Digitipressió i *digitipuntura estan construïdes amb la forma prefixada digiti-, tot i que la vocal d'enllaç -i es reserva per als casos en què la forma prefixada s'adjunta a una forma sufixada llatina (ex., herbicida, caducifoli). Sent pressió i puntura paraules pròpies del català, és més adequada la vocal d'enllaç -o: digitopuntura, digitopressió.
- *Acupressió, calc de l'anglès acupression, resulta conceptualment poc adequada, ja que podria fer pensar que es tracta de fer pressió amb agulles i justament en aquesta tècnica no s'utilitzen agulles.

La digitopressió, o la digitopuntura, és la tècnica terapèutica de massatge que estimula determinats punts del cos, generalment els mateixos punts que l'acupuntura, fent-hi pressió amb els dits; de vegades, la pressió no es fa amb els dits sinó amb els artells, els punts, els palmells o els colzes.

Nota

  • 1. Alguns especialistes consideren que digitopressió i digitopuntura no són exactament sinònims: digitopressió s'aplicaria a tota tècnica de pressió amb els dits, i digitopuntura, a la digitopressió feta en els mateixos punts que l'acupuntura. Tot i això, la digitopressió generalment es fa seguint els punts de l'acupuntura, de manera que aquesta distinció sembla innecessària.
  • 2. Podeu consultar la fitxa completa de digitopressió al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, Digitopressió, digitipressió, acupressió, digitopuntura o digitipuntura?, en el web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/digitopressio-digitipressio-acupressio-digitopuntura-o-digitipuntura).
  • 3. Per a ampliar la informació sobre la composició culta, podeu consultar el document Formació de termes amb elements cultes a l'apartat "Criteris terminològics" del web del TERMCAT (arxiu.termcat.cat/criteris/formacio-elements-cultes.pdf).
àrea d'impressió àrea d'impressió

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Odontoestomatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  àrea d'impressió, n f

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Odontoestomatologia>

Definició
Part de la superfície d'una dent que queda gravada en una impressió.
únicament per al treball d'impressió actual únicament per al treball d'impressió actual

<TIC > Informàtica>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia i fraseologia dels productes informàtics [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/123>

  • ca  únicament per al treball d'impressió actual
  • en  for the current print job only

<Localització > Fraseologia>

ambliopia per supressió ambliopia per supressió

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  ambliopia per supressió
  • en  suppression amblyopia

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties del sistema nerviós i els òrgans dels sentits>

amortització de llocs de treball amortització de llocs de treball

<Treball > Negociació col·lectiva>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES. Diccionari de la negociació col·lectiva [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/5/>

  • ca  amortització de llocs de treball, n f
  • es  amortización de puestos de trabajo
  • fr  suppression de postes
  • en  abolition of posts

<Negociació col·lectiva > Gestió de recursos humans > Selecció de personal i contractació>

Definició
Supressió de llocs de treball d'una organització per acomiadament o dimissió, quan l'organització pot demostrar-ne la necessitat objectiva per motius econòmics, tècnics, organitzatius, de producció o de força major.
antiagregant antiagregant

<.FITXA REVISADA>, <Angiologia>, <Farmacologia > Conceptes generals>, <Hematologia i hemoteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  antiagregant, n m
  • ca  antiagregant plaquetari, n m sin. compl.
  • es  antiagregante, n m
  • es  antiagregante plaquetario, n m
  • es  antiplaquetario, n m
  • es  inhibidor plaquetario, n m
  • fr  antiagrégant, n m
  • fr  antiagrégant plaquettaire, n m
  • fr  inhibiteur de l'agrégation plaquettaire, n m
  • en  antiaggregating agent, n
  • en  antiplatelet agent, n
  • en  platelet aggregation inhibitor, n
  • en  platelet suppressive agent, n

<.FITXA REVISADA>, <Angiologia>, <Farmacologia > Conceptes generals>, <Hematologia i hemoteràpia>

Definició
Fàrmac o agent que actua inhibint el mecanisme d'agregació plaquetària.

Nota

  • Els antiagregants inhibeixen l'agregació de les plaquetes en interferir alguna de les seves vies d'activació, com la induïda per l'àcid adenosina-difosfòric (ADP), pel tromboxà A2 (TXA2) o per la unió del fibrinogen al seu receptor de la superfície de les plaquetes, la glucoproteïna IIb/IIIa (GP IIb/IIIa).
antiagregant antiagregant

<Ciències de la salut > Cardiologia > Salut cardiovascular>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la salut cardiovascular [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/313>

  • ca  antiagregant, n m
  • ca  antiagregant plaquetari, n m sin. compl.
  • es  antiagregante, n m
  • es  antiagregante plaquetario, n m
  • es  antiplaquetario, n m
  • es  inhibidor plaquetario, n m
  • fr  antiagrégant, n m
  • fr  antiagrégant plaquettaire, n m
  • fr  inhibiteur de l'agrégation plaquettaire, n m
  • en  antiaggregating agent, n
  • en  antiplatelet agent, n
  • en  platelet aggregation inhibitor, n
  • en  platelet suppressive agent, n

<Salut cardiovascular > Terapèutica > Fàrmacs>

Definició
Fàrmac o agent que actua inhibint o dificultant el mecanisme d'agregació plaquetària.
antigen suprimit antigen suprimit

<Ciències de la vida > Immunologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'immunologia [en línia]. 2a ed. act. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/189/>

  • ca  antigen suprimit, n m
  • es  antígeno suprimido
  • en  suppressed antigen

<Immunologia > Interacció antigen - sistema immunitari > Antígens>

Definició
Antigen que, en la competència antigènica, no és capaç de mantenir una resposta immunitària.
antigen suprimit antigen suprimit

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'immunologia [en línia]. 2a ed. act. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/189/>

  • ca  antigen suprimit, n m
  • es  antígeno suprimido
  • en  suppressed antigen

<Immunologia > Interacció antigen - sistema immunitari > Antígens>

Definició
Antigen que, en la competència antigènica, no és capaç de mantenir una resposta immunitària.
antigen suprimit antigen suprimit

<.FITXA REVISADA>, <Immunologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  antigen suprimit, n m
  • es  antígeno suprimido, n m
  • en  suppressed antigen, n

<.FITXA REVISADA>, <Immunologia>

Definició
Antigen que, en la competència antigènica, no és capaç de mantenir una resposta immunitària.