Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "tirabuix��" dins totes les àrees temàtiques

amanida de tirabuixons amb formatge fresc amanida de tirabuixons amb formatge fresc

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tirabuixons amb formatge fresc
  • es  ensalada de espirales con queso fresco
  • fr  salade de spirales au fromage frais
  • it  insalata di fusilli con formaggio fresco
  • en  fusilli salad with fresh cheese
  • de  Fusillisalat mit Frischkäse

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tirabuixons amb formatge fresc i salsa rosa
  • es  ensalada de espirales con queso fresco y salsa rosa
  • fr  salade de spirales avec fromage frais à la sauce rose
  • it  insalata di fusilli con formaggio fresco e salsa rosa
  • en  fusilli salad with fresh cheese and pink sauce
  • de  Fusillisalat mit Frischkäse und rosa Sauce

<Plats a la carta. Pasta>

esòfag de tirabuixó esòfag de tirabuixó

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  esòfag de tirabuixó
  • en  corkscrew esophagus

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties de l'aparell digestiu>

esòfag de tirabuixó esòfag de tirabuixó

<Gastroenterologia>, <Tècniques diagnòstiques i de tractament>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  esòfag de tirabuixó, n m

<Gastroenterologia>, <Tècniques diagnòstiques i de tractament>

Definició
Aspecte radiològic de l'espasme esofàgic difús.
gir tirabuixó gir tirabuixó

<Natació artística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'esports aquàtics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/155/>

  • ca  gir tirabuixó, n m
  • es  tirabuzón-giro
  • fr  tour vrillé
  • en  twist-spin

<Esport > Esports aquàtics > Natació artística>

Definició
Moviment bàsic consistent a fer un gir de 180° i un tirabuixó d'un mínim de 180°, que s'acaba quan se submergeixen els talons.
gir tirabuixó gir tirabuixó

<10 Esports aquàtics > 02 Natació artística>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  gir tirabuixó, n m
  • es  tirabuzón-giro
  • fr  tour vrillé
  • en  twist-spin

<Esport > 10 Esports aquàtics > 02 Natació artística>

Definició
Moviment bàsic consistent a fer un gir de 180° i un tirabuixó d'un mínim de 180°, que s'acaba quan se submergeixen els talons.
llevataps llevataps

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  llevataps, n m
  • ca  obridor, n m
  • ca  tirabuixó, n m sin. compl.
  • es  descorchador, n m
  • es  sacacorchos, n m
  • fr  tire-bouchon, n m
  • pt  saca-rolhas, n m
  • en  corkscrew, n
  • en  bung puller, n sin. compl.

<Grans Magatzems > Seccions > Vaixella, cristalleria, coberteria, parament de cuina>

llevataps llevataps

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  llevataps, n m
  • ca  tirabuixó, n m
  • es  descorchador
  • es  sacacorchos
  • es  tirabuzón
  • fr  débondeur
  • fr  decacheteur à bouteilles
  • fr  ouvre-bouteille
  • fr  tire-bouchon
  • fr  tire-esquive
  • en  bung puller
  • en  bung starter
  • en  corkscrew
  • en  spile puller

<Utillatge de cuina>

Definició
Espiral de metall amb un mànec, terminada en punta, que serveix per a treure els taps d'ampolla.
llevataps llevataps

<Lleure. Turisme > Hoteleria i turisme>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

AGÈNCIA CATALANA DE TURISME; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de turisme [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/312>

  • ca  llevataps, n m
  • ca  tirabuixó, n m
  • es  descorchador, n m
  • es  sacacorchos, n m
  • fr  tire-bouchon, n m
  • en  bung puller, n
  • en  corkscrew, n
  • de  Korkenzieher, n m

<Turisme > Gastronomia i restauració>

Definició
Estri amb una tija metàl·lica en forma d'espiral que serveix per a treure els taps de suro de les ampolles.
llevataps llevataps

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, cop. 2000.
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  llevataps, n m
  • ca  tirabuixó, n m
  • en  cork extractor, n

<Art i arquitectura>

Definició
Estri emprat per a extreure el tap de suro de les ampolles, que sol estar format per un cos principal que fa de palanca a un punxó en espiral que s'insereix al tap, i en moure la palanca, fa sortir el tap.