Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "vaporadora" dins totes les àrees temàtiques

vaporadora vaporadora

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  vaporadora, n f
 • es  vaporera, n f
 • fr  cuisier vapeur, n f
 • fr  marmite à vapeur, n f
 • fr  panier vapeur, n m
 • en  steamer, n

<Utillatge de cuina>

Definició
Recipient que s'utilitza per a coure aliments al vapor.

Nota

 • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes vaporadora i vaporadora de bambú:

  S'aprova la denominació vaporadora de bambú, juntament amb la forma més genèrica vaporadora, pels motius següents:

  Pel que fa a vaporadora,

  ·és una denominació lingüísticament adequada, derivada del verb vaporar, que significa 'sotmetre (una cosa) a l'acció del vapor';(1)

  ·és un substantiu anàleg, des del punt de vista formal i de significat, a altres formes com ara fregidora, torradora o batedora, que també designen estris de cuina;

  ·és una forma ja utilitzada en català i es recull en lèxics especialitzats.

  Quant a vaporadora de bambú,

  ·és una forma descriptiva, creada sobre el nucli més genèric vaporadora i el sintagma de bambú, referit al material amb què es fabrica;

  ·s'identifica sense dificultats amb el concepte;

  ·en altres llengües s'utilitzen denominacions similars;

  ·té el vistiplau dels especialistes.

  Entre vaporadora (derivat de vaporar) i vaporera (derivat de vapor), es considera preferible vaporadora pels motius següents: 1) perquè és la forma que té més ús; 2) perquè és més precisa (vaporera remet al sentit d''estri que produeix vapor', com cafetera o tetera, mentre que vaporadora remet a 'estri amb què es vapora alguna cosa', és a dir, 'estri amb què se sotmet a vapor alguna cosa').

  S'han valorat també, per al concepte més específic, les formes cistella de bambú, cistella asiàtica, vaporadora asiàtica, etc., però s'han desestimat en favor de la forma aprovada, que es considera més clara. També s'ha descartat la incorporació del manlleu xinès zhenglong (forma simplificada de zhēnglóng, que significa, literalment, 'cistella de coure al vapor', de zhēng 'coure al vapor' i lóng 'cistella'), perquè no té gaire ús i es considera innecessari.


  (1) El diccionari normatiu només associa vaporar amb la indústria tèxtil ("Sotmetre (un material tèxtil) a l'acció del vapor"), però també té ús en fusteria ('sotmetre una fusta a l'acció del vapor') i, per extensió, en altres àmbits. Es pot convenir, de fet, que vaporar té el sentit genèric de 'sotmetre alguna cosa (un teixit, una fusta, un aliment) a l'acció del vapor'.

  [Acta 606, 20 de maig de 201
vaporadora vaporadora

<Economia. Empresa > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

 • ca  vaporadora, n m
 • es  cesta cuece verduras, n f
 • es  vaporera, n f
 • fr  marmite à vapeur, n f
 • pt  panela de cozer ao vapor, n f
 • en  steamer, n

<Grans Magatzems > Seccions > Vaixella, cristalleria, coberteria, parament de cuina>