Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "vista" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2013.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  judici, n m
 • ca  acte del judici, n m sin. compl.
 • ca  juí [País Valencià i Tortosa], n m sin. compl.
 • ca  vista, n f sin. compl.
 • ca  vista de judici oral, n f sin. compl.
 • ca  vista oral, n f sin. compl.
 • es  acto del juicio
 • es  juicio
 • es  vista
 • es  vista de juicio oral
 • es  vista oral

<Dret processal>

Definició
Moment processal en què els jutges o els tribunals que entenen en un afer pendent de sentència escolten la relació dels secretaris i els informes de les parts, juntament amb les proves pericials i testificals i les parts interessades.

Nota

 • Àmbit: Espanya | Àmbit: Específic
 • L'acte del judici és una etapa essencial de tota mena de processos orals, de manera que sense aquest acte del judici no hi ha pròpiament procés. No obstant això, en algunes modalitats del procés, com ara el procediment civil ordinari, en el qual l'acte del judici se circumscriu a la pràctica de la prova i a la formulació de conclusions, el procés es pot completar sense que s'esdevingui el judici, si les qüestions debatudes són exclusivament jurídiques (art. 428.3 Llei 1/2000, del 7 de gener, d'enjudiciament civil [LEC]) o si la prova se circumscriu únicament a la prova documental (art. 429.8 LEC).
  El judici es pot produir davant d'un òrgan unipersonal o davant d'un òrgan col·legiat. Així mateix, el judici es pot produir en diverses fases del procediment, com ara en el període de conclusions de la primera instància, en el recurs d'apel·lació i en el recurs de cassació, entre altres. El judici es pot produir en qualsevol mena de procés. En els judicis de més o menys quantia, són les parts les que han de sol·licitar expressament la celebració d'un judici públic (art. 668 i 701, paràgraf segon, LEC del 1881). Els judicis dels assumptes s'assenyalen per l'ordre de conclusió, excepte si la llei disposa una altra cosa. L'assenyalament dels judicis o tràmit equivalent, com ara el començament de les sessions del judici oral, correspon als presidents de sala i als de secció (art. 249 i 250 Llei orgànica del poder judicial). Els plets s'han de veure el dia assenyalat.
  Si en acabar les hores d'audiència no ha finalitzat el judici d'algun plet, es pot suspendre per a continuar-lo l'endemà o els dies següents, llevat que el president o presidenta determini que l'acte ha de continuar (art. 322 LEC). Només es pot suspendre el judici dels plets en el dia assenyalat en els casos següents: si ho impedeix la continuació del judici d'un altre plet pendent del dia anterior; si no hi ha el nombre de magistrats necessari per a dictar sentència; per la mort o cessació de la part procuradora de qualsevol de les parts; per la mort de qualsevol dels litigants; si ho han sol·licitat de comú acord els procuradors de les parts al·legant una causa justa, segons el parer del tribunal; per malaltia de l'advocat o advocada de la part que sol·licita la suspensió, prou justificada segons el parer de la sala, sempre que se sol·liciti quaranta-vuit hores abans de l'assenyalament del judici, llevat que la malaltia hagi sobrevingut després d'aquest període; per la mort del cònjuge o de qualsevol dels ascendents o descendents de l'advocat o advocada defensor, si ha ocorregut abans dels nou dies anteriors a l'assenyalament del judici, i si l'advocat o advocada defensor té dos assenyalaments de judici per al mateix dia en diferents tribunals, fet que ha d'acreditar degudament, cas en el qual el tribunal superior té preferència sobre l'inferior (art. 323.8 LEC).
  Els judicis comencen amb una relació succinta a càrrec del secretari o secretària dels antecedents que presenten la qüestió que s'ha d'enjudiciar, quan la llei no disposa una altra cosa, i després n'informa per ordre els advocats de les parts que concorren en l'acte. Es dona per acabat l'acte quan el president o presidenta pronuncia la fórmula «vist per a sentència» (art. 330 LEC). L'acte del judici s'acredita en les actuacions per diligència, que ha d'estendre el secretari o secretària, fent-hi constar els noms dels magistrats que componen la sala, dels advocats que hi ha informat, dels procuradors que hi ha assistit i del temps que ha durat l'acte (art. 334 LEC).
visió visió

<Ciències de la salut > Terapèutica > Fisioteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CARDONA RECASENS, Eva de; ESQUIROL CAUSSA, Jordi. Diccionari de fisioteràpia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/196/>

 • ca  visió, n f
 • ca  vista, n f sin. compl.
 • es  visión, n f
 • es  vista, n f
 • en  sight
 • en  vision

<Fisioteràpia > Fisiologia>

Definició
Acció i efecte de veure.
vista vista

<Ciències de la salut > Conceptes troncals>, <Oftalmologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

 • ca  vista, n f

<Ciències de la salut > Conceptes troncals>, <Oftalmologia>

Definició
Acció de veure-hi.
vista vista

<Geografia > Disciplines cartogràfiques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

 • ca  vista, n f
 • es  vista
 • en  view

<Disciplines cartogràfiques > Sistemes d'informació geogràfica > Ciències de la informació geogràfica > Geomàtica > Visualització i edició cartogràfica>

Definició
Cada una de les àrees de visualització cartogràfica, de consulta i d'interacció amb les dades espacials, dins d'una o més finestres separades, en un programa de SIG.

Nota

 • 1. Una vista es caracteritza per uns continguts determinats per les capes visualitzades i per una extensió geogràfica canviant en funció de l'extensió de les capes carregades a la vista.

  2. Una vista sol disposar, generalment, d'espais separats per a la taula de continguts i per a l'àrea de visualització de dades pròpiament dita.
 • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

  NUNES, Joan. Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 551 p. (Diccionaris Terminològics)
  ISBN 978-84-393-8863-0; 978-84-412-2188-8
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

GINER i ROURICH, Matilde. Vocabulari dels oficis d'art. 2a ed. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1990. 164 p.
ISBN 84-393-0947-3

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  vista, n f
 • es  vista

<Arts > Dibuix tècnic>

vista vista

<Vinificació. Enologia>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

 • ca  vista, n f
 • es  vista
 • fr  vue
 • en  sight

<Vinificació. Enologia>

vista vista

<Construcció > Arquitectura > Dibuix tècnic>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; FUNDACIÓ BARCELONA. Diccionari de dibuix tècnic. Barcelona: Fundació Barcelona, 1992. 133 p.; 22 cm.
ISBN 84-88169-01-9


Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  vista, n f
 • es  vista
 • en  view

<Construcció > Arquitectura > Dibuix tècnic>

Definició
Cadascuna de les projeccions d'un cos en un sistema de representació.
vista vista

<Ciències de la salut > Oftalmologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'oftalmologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/121>

 • ca  vista, n f
 • es  vista
 • en  sight

<Oftalmologia>

Definició
Acció de veure-hi.
vista vista

<Ciències de la salut > Oftalmologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'oftalmologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/121>

 • ca  vista, n f
 • es  vista
 • en  sight

<Oftalmologia>

Definició
Sentit animal integrat per òrgans capaços de captar la llum i la seva intensitat i de reproduir la imatge de l'objecte emissor de llum pròpia o reflectida.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

COL·LEGI D'ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA. COMISSIÓ LEXICOGRÀFICA. Diccionari multilingüe de l'enginyeria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/167/>
La informació de cada fitxa està disposada d'acord amb les dades originals:

Així, per exemple, les denominacions catalanes sinònimes estan recollides com a pertanyents a fitxes de termes diferents; això no succeeix, en canvi, en els equivalents d'una mateixa llengua, que s'acumulen dintre una sola fitxa tal com és habitual.

Igualment, per a desambiguar fitxes homògrafes, en uns quants casos es dóna algun tipus d'indicació conceptual (en lletra cursiva) al costat de la denominació i els equivalents.

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  vista, n f
 • es  vista, n f
 • fr  vue, n f
 • en  view, n
 • de  Sicht, n f

<Enginyeria>