Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "xifonada" dins totes les àrees temàtiques

xifonada xifonada

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca  xifonada, n f
  • es  chiffonade
  • es  chifonada
  • fr  chiffonnade
  • it  chiffonnade
  • en  chiffonade
  • en  chiffonnade
  • en  chifonade

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Definició
Preparació culinària feta amb fulles de verdures o hortalisses de fulla gran tallades en tires llargues i estretes, que es consumeix especialment en guarnicions, crua o bé ofegada amb mantega.

Nota

  • Són verdures i hortalisses de fulla gran l'enciam, l'agrella i els espinacs, entre d'altres.
  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes xifonada i tallar a la xifonada:

    S'aproven els termes xifonada, adaptació del francès chiffonnade, de chiffonner 'arrugar' (per l'aspecte arrugat de les fulles un cop tallades), i tallar a la xifonada pels motius següents:

    ·són conceptes àmpliament coneguts en l'àmbit de la cuina i la gastronomia, i designats internacionalment amb la forma francesa, com passa amb molts altres conceptes d'aquest sector;

    ·el gal·licisme es documenta també en altres llengües (castellà, anglès) i els especialistes confirmen que té ús;

    ·l'adaptació al català és relativament simple, no provoca estranyesa ni confusió conceptual i segueix el criteri aplicat per a altres mots francesos del mateix àmbit ja incorporats a la llengua (crep, bullabessa, papillota, etc.);

    ·en altres llengües (castellà, anglès) també s'ha fet l'adaptació del mot francès:

    ·pel que fa a tallar a la xifonada, és una forma lingüísticament paral·lela a tallar a la juliana (forma ja normativa) o tallar a la brunesa (forma aprovada pel Consell Supervisor);

    ·totes dues solucions (xifonada i tallar a la xifonada) tenen el vistiplau d'especialistes del sector.

    [Acta 553, 29 de novembre de 2012]