Back to top

Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball

Presentació
 • ca  virus de l'Ebola, n m
 • es  virus del Ébola, n m
 • fr  virus Ebola, n m
 • en  Ebola virus, n

.FITXA MODIFICADA 2015, Medicina preventiva, epidemiologia i salut pública, Microbiologia i patologia infecciosa

Definició
Virus del gènere Ebolavirus de morfologia filamentosa, linear o ramificat, amb una càpsida helicoidal envoltada d'una membrana lipídica i genoma monocatenari d'RNA, causant de la febre hemorràgica de l'Ebola.

Nota

 • El virus de l'Ebola pertany a la família Filoviridae. Es coneixen cinc espècies del virus de l'Ebola, que s'han associat als llocs dels diferents brots de la malaltia a l'Àfrica.

  La denominació virus de l'Ebola prové del riu Ebola, a la República Democràtica del Congo, ja que va ser en alguns pobles situats a la riba d'aquest riu on es va identificar el virus. En contextos de divulgació de vegades es fa servir la forma escurçada ebola, que és preferible escriure amb minúscula inicial.

  En relació amb la pronúncia de Ebola, si bé es poden trobar arguments favorables tant a la pronúncia plana com a l'esdrúixola, es recomana la forma plana, perquè és la més acostada a la pronúncia en les llengües africanes d'origen, segons diverses fonts, i és també la forma més difosa en català des dels inicis.

  Quant a la malaltia causada per aquest virus, rep les denominacions febre hemorràgica de l'Ebola o malaltia de l'Ebola.