Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  nabinera, n f
  • ca  nabiu, n m sin. compl.
  • es  arándano
  • es  mirtilo
  • fr  airelle

Definició
Arbust de la família de les ericàcies, de fruits rodons (baies), blavosos i mengívols. De la mateixa família hi ha la gerdera, que fa els gerds. Les baies que produeixen són acidulades i riques en vitamina C i en pectina, i serveixen per a fer compotes i gelatines ensucrades, així com per a intervenir en salses i en certs condiments que acompanyen els plats salats. També acompanyen (si són al natural) la caça i la carn bullida.
  • ca  nabinera, n f
  • ca  nabiu, n m sin. compl.
  • es  arándano
  • es  mirtilo
  • fr  airelle

Definició
Arbust de la família de les ericàcies, de fruits rodons (baies), blavosos i mengívols. De la mateixa família hi ha la gerdera, que fa els gerds. Les baies que produeixen són acidulades i riques en vitamina C i en pectina, i serveixen per a fer compotes i gelatines ensucrades, així com per a intervenir en salses i en certs condiments que acompanyen els plats salats. També acompanyen (si són al natural) la caça i la carn bullida.
  • ca  nansa, n f
  • es  asa
  • fr  anse

Definició
Part corbada en forma d'arc, per la qual s'agafa un vas, una panera, etc.

Nota

  • Per exemple, les nanses de l'olla.
  • ca  nap, n m
  • es  nabo
  • fr  navet

Definició
Planta herbàcia anual o biennal, d'arrel carnosa i flors grogues. Es conrea per les seves arrels, comestibles, i les llavors, oleíferes.
  • ca  nap, n m
  • es  nabo
  • fr  navet

Definició
Arrel comestible del nap. Ordinàriament blanca i llisa, encara que de vegades pot ser groguenca o terrosa. Els de muntanya són molt millors que els de la plana. El nap es menja generalment cuit com a guarnició o com a ingredient principal d'algunes preparacions (ànec i oca amb naps, peus i costelló de porc amb naps, cuixa o espatlla de xai rostides, naps farcits, etc.). És poc energètic, però ric en aigua, en sofre, en potassi i en sucre. Quan es compra ha de ser ferm, pesant i de pell llisa, brillant i sense taques. Els naps primerencs i tendres amb les seves fulles han de ser emprats de seguida, mentre que els d'hivern es poden conservar dos mesos. Les fulles tenen les mateixes preparacions que els espinacs: amanides crues, bullides com a verdura, de guarnició d'alguns plats de carn, etc. (sobretot de carn de porc i, d'aquest, el braó). El nap d'hivern és millor blanquejar-lo deu minuts abans de preparar-lo, ja que el sabor fort guanya quan s'endolceix.
  • ca  nap rodó, n m
  • es  nabo redondo
  • fr  navet rond

Definició
Nap poc gran de forma esfèrica.
  • ca  napar, v tr
  • ca  cobrir, v tr sin. compl.
  • es  cubrir
  • es  napar
  • fr  napper

Definició
Operació d'abocar al fons d'un plat, una salsa, un puré molt fi, una crema, etc. perquè la preparació no estigui en contacte directe amb l'estri. En la majoria de casos es napa tota la preparació, que de vegades es cobreix de formatge ratllat i es gratina en una salamandra o al forn. Aquesta operació es realitza en el moment de servir, però també es pot fer en el transcurs de la preparació (per exemple: un calent-fred, o un peix cuit i fred cobert de gelatina).

Nota

  • El terme català napar és un gal·licisme que ve de nappe, 'tovalles' o 'llençol'.
  • ca  napejar, v intr

Definició
Tenir, els naps, un gust més fort que d'ordinari.
  • ca  napejar, v intr
  • es  saber a nabo

Definició
Un menjar, tenir gust de nap.
  • ca  naronja, n f
  • es  naranja amarga
  • fr  bigarade

Definició
Taronja amarga, de pell verda i arrugada. Fruit del naronger agre, varietat del poncemer. Per conseqüent, el naronger és un poncem de forma esfèrica, semblant a la taronja. Es consumeix en fresc i s'empra per a preparar sucs, però principalment s'utilitza per a fer confitures, melmelades i en confiteria. De la flor de l'arbre se'n fa la melissa o aigua de tarongina. La seva pell, molt gruixuda i molt aromàtica, s'utilitza en la fabricació del curaçao, del Cointreau i del Grand Marnier. En cuina s'hi prepara l'ànec o l'aneguet rostit i napat amb una salsa de naronges (no s'ha de confondre amb l'ànec a la taronja).