Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentació
  • ca  afrodisíac -a, adj
  • es  afrodisíaco
  • fr  aphrodisiaque

Definició
Que excita els desitjos sexuals. Resulta dubtós que hi hagi una cuina i uns menjars afrodisíacs, ja que es tracta d'un terreny en què allò fantàstic ocupa un lloc molt ampli. El decorat, l'ambient, la decoració i la música tenen tanta importància com la naturalesa dels aliments. Malgrat tot, és tradicional considerar com a excitants la caça, diverses despulles (cervell, ronyó, moll de l'os...), les ostres, el llobregant i els crancs de riu, tot el marisc i els crustacis en general, el caviar, la tòfona i, sobretot, alguns condiments (bitxos, nous moscada, canyella, pebre, safrà, clavell d'espècia, vainilla...), i certs productes exòtics o antics. D'altra part, hi ha productes que són molt lloats per la veu popular: l'api, el cerfull bulbós i els espàrrecs, per analogies morfològiques; el faisà i el colom, per referència a l'ardor amorós d'aquestes aus. El xampany (o cava, com ara s'esforcen a imposar) també té la seva fama en aquest aspecte.