Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

kiwi - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  kiwi, n m
  • es  kiwi
  • fr  kiwi

Definició
Fruit d'una planta enfiladissa originària de la Xina, però cultivada i desenvolupada especialment a Nova Zelanda de manera industrial. Avui també es fa a Catalunya. Aquest fruit, de la mida d'un ou d'oca, cobert per una pell vellosa de color terrós-verdós, té la carn d'un to verd clar, sucosa, molt perfumada i lleugerament acidulada. Aporta 53 cal per 100 g i és molt rica en vitamina C. Quan el kiwi està madur i cedeix a la pressió del dit, es menja com a postres, partit pel mig o bé pelat i tallat a daus o a rodanxes. Forma part de les macedònies de fruites, serveix per a decorar pastissos i, en cuina, substitueix el raïm i altres fruites per a acompanyar guatlles i parts del porc rostides, com ara llonzes. També és el principal ingredient d'una salsa agredolça per a acompanyar carns i peixos que se serveixen freds.