Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

BIG DATA, DADES MASSIVES O MACRODADES? - Diccionari de criteris terminològics

Presentació
BIG DATA, DADES MASSIVES O MACRODADES? BIG DATA, DADES MASSIVES O MACRODADES?

  • ca  BIG DATA, DADES MASSIVES O MACRODADES?

Criteris d'especialitat > Tecnologies de la informació i la comunicació

Definició
Es considera que són formes adequades tant big data (nom masculí) com dades massives (nom femení sempre utilitzat en plural), mentre que no es considera adequada la forma *macrodades.

Els motius de la tria com a sinònims de big data i dades massives, formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, són els següents:
(1) Pel que fa a big data, és la forma internacional, utilitzada sense canvis en totes les llengües i també en català. A més, l'ús habitual com a forma singular (en contra de l'etimologia de data, que en el llatí original és un plural equivalent a 'dades'), demostra que ha agafat aquest valor d'etiqueta única del conjunt.
(2) Pel que fa a dades massives, és una forma força coneguda en català, avalada per especialistes i utilitzada paral·lelament en unes quantes llengües; tot i això, té l'inconvenient que semànticament no és del tot adequada, ja que l'adjectiu massiu -iva s'aplica a quantitats, processos o accions (per exemple, dosi massiva, producció massiva o arribada massiva) i no a elements individuals com és el cas.

En canvi, *macrodades es descarta pels problemes següents:
(1) Transmet la idea errònia que es tracta de dades molt grans i no d'un gran volum de dades.
(2) Planteja interferències amb els termes estadístics microdada (referit a registres individuals; en anglès microdata) i macrodada (dada tabulada o agregada; en anglès macrodata).
(3) En l'àmbit estadístic, el prefix macro- es reserva habitualment per a valors agregats, mentre que les dades massives són dades de naturalesa desagregada.

El big data, o les dades massives, és un flux molt gran de dades, de procedència i característiques diverses, que només es pot emmagatzemar i gestionar amb l'ajuda d'eines informàtiques específiques.
. Els equivalents castellans són el big data, los datos a gran escala, los datos masivos, la inteligencia de datos i los macrodatos; els francesos, le big data, les données de masse, les données massives, les données volumineuses i les megadonnées; els italians, i big data i i megadati, i l'anglès, the big data (amb ús tant en singular com en plural).

Nota

  • Podeu consultar les fitxes completes de big data a la Neoloteca i al Cercaterm, i de microdada al Cercaterm.