Back to top

Glossari de sabors del món

Presentació
tangyuan tangyuan

Gastronomia > Sopes, Gastronomia > Postres

  • ca  tangyuan, n m
  • ca  sopa dolça amb boletes d'arròs glutinós, n f sin. compl.
  • es  tangyuan, n m
  • fr  tangyuan, n m
  • en  tangyuan, n
  • zh  tāngyuán, n

Gastronomia > Sopes, Gastronomia > Postres

Definició
Sopa elaborada fent bullir unes boletes fetes de massa d'arròs glutinós, sovint farcida de sèsam, cacauet o mongeta azuki, en aigua.

Nota

  • El tangyuan se sol menjar durant la Festa dels Fanals (la celebració final del cap d'any xinès). Les boletes simbolitzen la plenitud.
tlitli tlitli

Gastronomia > Arròs. Pastes

  • ca  tlitli, n m
  • fr  langues d'oiseaux
  • fr  langues d'oiseaux en sauce blanche
  • fr  tlitli

Gastronomia > Arròs. Pastes

Definició
Plat tradicional algerià, originari de l'est del país, elaborat a base de pasta, acompanyada de carn de be o de pollastre, keftes, cigrons i ous durs, els quals simbolitzen la prosperitat i la fecunditat.

Nota

  • La pasta amb què s'elabora el tlitli s'anomena llengües d'ocell.
tofu tofu

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  tofu, n m
  • es  tofu, n m
  • fr  caillé de soja, n m
  • fr  fromage de soja, n m
  • fr  tofu, n m
  • en  bean curd, n
  • en  tofu, n m
  • zh  dòufu, n

Alimentació > Verdures. Llegums

Definició
Pasta alimentosa vegetal obtinguda per coagulació de la llet de soia.

Nota

  • El tofu és un ingredient del plat tofu amb ous mil·lenaris (vegeu-ne la fitxa).
tofu amb ous mil·lenaris tofu amb ous mil·lenaris

Gastronomia

  • ca  tofu amb ous mil·lenaris
  • zh  dòufu sōnghuā dàn

Gastronomia

Nota

  • Vegeu els termes tofu i ou mil·lenari.
tolma tolma

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  tolma, n f
  • es  tolma

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definició
Plat elaborat a base de fulles d'un vegetal de parra o de col farcides amb arròs, carn, ceba, tomàquet, pinyons i espècies, típic d'Armènia.

Nota

  • La tolma és present també en la gastronomia de molts països de l'Orient Mitjà.
tomàquet d'arbre tomàquet d'arbre

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  tomàquet d'arbre, n m
  • es  tamarillo
  • es  tomate de árbol
  • es  tomatillo
  • fr  tamarille
  • fr  tamarillo
  • fr  tomate arbustive
  • it  pionandra
  • it  pomodoro arboreo
  • en  tamarillo
  • en  tree tomato
  • de  Baumtomate

Alimentació > Verdures. Llegums

Definició
Fruit de la tomaquera d'arbre, de forma rodona, amb la pell amargant de color entre groc i vermell, polpa groguenca i gelatinosa i llavors de color morat, que es consumeix com a fruita i en guarnicions.

Nota

  • Segons la varietat dialectal són també adequades les denominacions catalanes creades sobre les formes tomaca, tomata i tomàtiga (de gènere femení), totes tres força esteses.
tostón tostón

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  patacón, n m
  • ca  tostón, n m
  • es  patacón
  • es  tostón

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definició
Menja elaborada a base de trossos de plàtan mascle fregit, típic d'alguns països de l'Amèrica central.

Nota

  • La denominació patacón és pròpia de Colòmbia, Panamà, Perú o l'Equador, i la denominació tostón és pròpia de Nicaragua, Honduras, Guatemala, Puerto Rico o Veneçuela. Aquesta menja rep altres denominacions en altres zones, per exemple, a Haití s'anomena banan peze.
tramús tramús

Alimentació > Verdures. Llegums

  • ca  llobí, n m
  • ca  tramús, n m
  • es  altramuz, n m
  • es  chocho, n m
  • fr  lupin, n m
  • en  lupin, n
  • en  lupin bean, n
  • en  lupine, n
  • de  Lupine, n f

Alimentació > Verdures. Llegums

Definició
Llavor comestible del llobí, lenticular i groguenca.
tteokbokki tteokbokki

Gastronomia > Entrants. Aperitius

  • ca  tteokbokki, n m
  • es  tteokbokki
  • fr  ddeokbokki
  • fr  topokki
  • fr  tteokbokki
  • en  ddeokbokki
  • en  dukboki
  • en  teokbokki
  • en  topokki
  • en  tteokbokki

Gastronomia > Entrants. Aperitius

Definició
Aperitiu coreà molt popular, consistent en un pastís d'arròs i peix cobert d'una salsa de xili picant.