Back to top

Terminologia de les vacunes - Presentació

© Autoria: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut; TERMCAT, Centre de Terminologia
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015

 

El diccionari en línia Terminologia de les vacunes recull 135 fitxes terminològiques dividides en dos grans grups: d’una banda, 91 fitxes relatives a conceptes generals (principalment termes d’immunologia i vacunologia) i, de l’altra, 44 fitxes referents a vacunes preventives. Aquestes últimes inclouen bàsicament les vacunes que estan en ús actualment al nostre país (tant vacunes sistemàtiques, recomanades al calendari de vacunacions, com vacunes no sistemàtiques, per exemple les vacunes administrades a viatgers internacionals), però també vacunes que s’administren en altres països, així com alguna vacuna en desús però amb un important interès històric; no formen part del diccionari la majoria de vacunes preventives en desús ni les que es troben en fase de desenvolupament.

Cada entrada del diccionari inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès i en anglès, i, quan s’ha cregut convenient, notes que proporcionen més informació sobre el terme. A més, les fitxes terminològiques referents als termes generals, que són la majoria, també contenen una definició del concepte.

Les denominacions catalanes de les 44 vacunes preventives recollides en el diccionari segueixen el criteri sobre la denominació catalana de les vacunes aprovat pel Consell Supervisor del TERMCAT, amb el consens de diversos especialistes de l’àmbit. D’acord amb el Criteri, per a cada vacuna es proposen dues possibles denominacions en català i, en la majoria de casos, també una forma escurçada. Pel que fa al nucli d’aquestes denominacions, el Consell Supervisor prioritza la forma vacuna, recollida al diccionari normatiu com a sinònim de vaccí, perquè és la forma habitual actualment per a fer referència a aquest concepte; de totes maneres, també es consideren adequades les denominacions creades a partir del nucli vaccí, que és la forma genuïna i tradicional.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia

Més documentació:

Criteri sobre la denominació catalana de les vacunes del Consell Supervisor del TERMCAT
Diccionari de criteris terminològics, que inclou quatre entrades que resumeixen el criteri sobre la denominació catalana de les vacunes del Consell Supervisor (text de la consulta: “vacunes”)
Finestra neològica sobre el terme vacunació de rescat
Calendari vacunacions sistemàtiques


Calendari de vacunacions sistemàtiques

 

Autoria:

logo Gentcat Departament de salut           TERMCAT

 

Edició:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent: 
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de les vacunes [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/209>

 

Darrera actualització: 29-10-2020