Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

petit verdot - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  petit verdot, n m
  • oc  petit verdòt, n m
  • es  petit verdot, n m
  • fr  petit verdot, n m
  • en  Petit Verdot, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep originari de la regió occitana de Bordeus, vigorós i amb els sarments llargs.
2. Raïm negre produït pel cep petit verdot, de maduració tardana, menut i amb els grans petits.
3. Vi elaborat amb raïm petit verdot, molt àcid, ric en tanins, de color intens, amb un grau alcohòlic alt i una aroma intensa.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació petit verdot, manlleu del francès (i aquest, potser, del provençal petit verdau o verdau, derivat de verd, per la maduració tardana del raïm), pels motius següents:

    ·és l'única forma que es documenta en els textos especialitzats en català per a designar aquesta varietat;

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA);

    ·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Els especialistes consultats comenten que habitualment pronuncien petit verdot, fent sonar les oclusives finals, com si es tractés d'una forma catalana.

    Es descarta la forma verdala, que en algunes fonts es relaciona amb el petit verdot, perquè els especialistes no han pogut confirmar que es tracti de la mateixa varietat.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]