Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

pinot noir [fr] - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  pinot noir [fr], n m
  • es  pinot noir, n m
  • fr  pinot noir, n m
  • en  Pinot Noir, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep originari de la regió francesa de la Borgonya, poc vigorós.
2. Raïm negre produït pel cep pinot noir, de maduració primerenca, menut i amb els grans lleugerament ovalats.
3. Vi elaborat amb raïm pinot noir, amb poc cos o cos mitjà, de color pàl·lid i amb una aroma intensa i característica de fruita vermella.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació pinot noir, manlleu del francès (de pinot, derivat de pin 'pi', per la similitud del raïm d'aquesta varietat de cep amb una pinya, i noir 'negre', pel color), pels motius següents:

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) i es documenta també en altres textos especialitzats del sector;

    ·els especialistes corroboren l'ús exclusiu d'aquesta forma per a designar aquesta varietat;

    ·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues.

    Es descarta la forma pinot negre perquè no té ús, segons els especialistes, i perquè trencaria el paral·lelisme amb la resta de llengües, que utilitzen unànimement el manlleu.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]