pinot noir [fr]
pinot noir [fr]
- ca pinot noir [fr], n m
- es pinot noir, n m
- fr pinot noir, n m
- en Pinot Noir, n
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra
Definició
1. Cep originari de la regió francesa de la Borgonya, poc vigorós.
2. Raïm negre produït pel cep pinot noir, de maduració primerenca, menut i amb els grans lleugerament ovalats.
3. Vi elaborat amb raïm pinot noir, amb poc cos o cos mitjà, de color pàl·lid i amb una aroma intensa i característica de fruita vermella.
2. Raïm negre produït pel cep pinot noir, de maduració primerenca, menut i amb els grans lleugerament ovalats.
3. Vi elaborat amb raïm pinot noir, amb poc cos o cos mitjà, de color pàl·lid i amb una aroma intensa i característica de fruita vermella.
Nota
-
Criteris aplicats:
S'aprova la denominació pinot noir, manlleu del francès (de pinot, derivat de pin 'pi', per la similitud del raïm d'aquesta varietat de cep amb una pinya, i noir 'negre', pel color), pels motius següents:
·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) i es documenta també en altres textos especialitzats del sector;
·els especialistes corroboren l'ús exclusiu d'aquesta forma per a designar aquesta varietat;
·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues.
Es descarta la forma pinot negre perquè no té ús, segons els especialistes, i perquè trencaria el paral·lelisme amb la resta de llengües, que utilitzen unànimement el manlleu.
[Acta 607, 17 de juny de 2016]