Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

subirat parent - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  subirat parent, n m
  • es  alarije, n m
  • es  malvasía riojana, n f
  • es  subirat parent, n m

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep originari de Grècia, poc productiu.
2. Raïm blanc produït pel cep subirat parent, menut i amb els grans grossos, tendres, ovoides, molt dolços i aromàtics.
3. Vi elaborat amb raïm subirat parent, fi, dolç, licorós, olorós i amb un grau alcohòlic alt, que se sol prendre amb les postres.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació subirat parent (potser de Subirats, municipi vitícola del Penedès) (1) pels motius següents:

    ·és la forma recollida en la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat en català, juntament amb la forma castellana alarije;

    ·és també una forma documentada en obres terminològiques i en altres textos especialitzats del sector;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es desestima el sinònim malvasia, malgrat que algunes fonts recullen aquesta forma referida a aquesta varietat, perquè malvasia és, segons els especialistes, un genèric que inclou sis varietats diferents i, per tant, resultaria inadequat i imprecís considerar-lo sinònim de subirat parent.

    Es descarta igualment la forma d'origen castellà alarije, perquè no té ús en català i es considera innecessària.


    (1) FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8).

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]