Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

ull de llebre - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  ull de llebre, n m
  • es  tempranillo, n m
  • fr  tempranillo, n m
  • en  Tempranillo, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a la península Ibèrica, que s'adapta bé als climes frescos.
2. Raïm negre produït pel cep ull de llebre, de maduració primerenca, allargat, compacte i amb els grans mitjans, esfèrics, de color negre blavós i amb la pell gruixuda.
3. Vi elaborat amb raïm ull de llebre, de color robí poc intens, amb un grau alcohòlic alt i una aroma afruitada.

Nota

  • Criteris aplicats:

    Es ratifica la denominació normativa ull de llebre (forma metafòrica, creada per l'associació del gra d'aquest raïm amb un ull de llebre) pels motius següents:

    ·és una forma documentada a bastament en obres lexicogràfiques, terminològiques i especialitzades;

    ·es recull a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA), al costat de tempranillo, forma d'origen castellà;

    ·té el vistiplau dels especialistes, que asseguren que és una forma genuïna molt implantada.

    Es descarta el sinònim d'origen castellà tempranillo, tot i que també té ús en català, perquè es considera innecessari, tenint en compte la implantació que ja té ull de llebre. Els especialistes també s'han mostrat contraris a acceptar aquesta forma en català.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]