Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

vermentino - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  vermentino, n m
  • es  vermentino, n m
  • fr  garbesso, n m
  • fr  rolle, n m
  • fr  vermentino, n m
  • fr  vermentinu, n m
  • it  favorita, n f
  • it  pigato, n m
  • it  vermentino, n m
  • en  Rolle, n
  • en  Vermentino, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep originari d'Itàlia, conreat tradicionalment a la Ligúria i a Sardenya, sensible al vent i resistent a la secada.

2. Raïm blanc produït pel cep vermentino, de maduració tardana, mitjà o gros i amb els grans grossos, el·líptics i de color verd groguenc.

3. Vi elaborat amb raïm vermentino, fresc, poc àcid, de color pàl·lid i amb una aroma característica de poma i altres fruites, que se sol utilitzar per a fer vins blancs secs i rosats.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació vermentino, manlleu de l'italià d'origen incert, potser del genovès vermentin,(1) pels motius següents:

    ·és la forma documentada en català per a fer referència a aquesta varietat, tant en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) com en textos especialitzats del sector;

    ·malgrat que és un manlleu, s'inscriu fàcilment en el sistema gràfic i fonètic del català;

    ·és una designació anàloga, des del punt de vista formal, a altres denominacions ja catalanes també d'origen italià, com ara andantino, camerino, casino o concertino;

    ·es documenta també en altres llengües;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es descarta la sinonímia amb malvasia de gra gros i malvasia del Rosselló, recollida en algunes fonts, perquè els especialistes no han pogut confirmar que designin realment aquesta varietat.

    (1) I Grandi dizionari Garzanti [en línia]. Novara: De Agostini Scuola Spa, cop. 2016. <<www.garzantilinguistica.it/&gt;


    [Acta 619, 31 de març de 2017]