Back to top

Terminologia de les varietats vitivinícoles

Presentació
gewürztraminer [de] gewürztraminer [de]

  • ca  gewürztraminer [de], n m
  • es  gewürztraminer, n m
  • fr  gewürztraminer, n m
  • it  traminer aromatico, n m
  • en  Gewürztraminer, n
  • de  Gewürztraminer, n m

Varietat blanca

Definició
1. Cep originari del municipi de Tramin, al Tirol del Sud, conreat tradicionalment també a la regió francesa d'Alsàcia i a Alemanya.
2. Raïm blanc produït pel cep gewürztraminer, de maduració tardana i amb els grans rosats.
3. Vi elaborat amb raïm gewürztraminer, de gust penetrant i amb una aroma característica similar al litxi.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació gewürztraminer, manlleu de l'alemany (literalment, 'traminer especiat'), pels motius següents:

    ·és la denominació habitual en català i la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA);

    ·es documenta també en obres terminològiques i especialitzades del sector;

    ·en les altres llengües també s'utilitza el manlleu de l'alemany, sense cap mena d'adaptació;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es descarta l'adaptació del manlleu perquè donaria lloc a una forma que podria resultar irrecognoscible (*guevurtstraminer?) i que, a més, trencaria amb l'ús internacional. També per motius d'internacionalitat es descarta d'eliminar l'umlaut sobre la u del mot alemany.

    Es desestima el sinònim traminer, recollit en algunes fonts per a fer referència a aquesta varietat, perquè en realitat és una designació genèrica, que engloba diferents varietats de vinya conreades sobretot a Alsàcia, entre d'altres el gewürztraminer.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]