Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

malbec - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  malbec, n m
  • es  malbec, n m
  • fr  côt, n m
  • fr  malbec, n m
  • en  Malbec, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep originari de les regions franceses de la vall del Loira i Càors, sensible a les gelades i al míldiu.
2. Raïm negre produït pel cep malbec, mitjà i amb els grans esfèrics i amb la pell fina.
3. Vi elaborat amb raïm malbec, de color porpra, ric en tanins i amb una aroma afruitada.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació malbec, manlleu de l'occità o del francès d'origen incert, potser del cognom Malbeck, pels motius següents:

    ·és la forma més estesa en català per a designar aquesta varietat, d'acord amb les obres terminològiques i especialitzades del sector i d'acord també amb els especialistes;

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat;

    ·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.

    Es descarta la sinonímia amb la forma francesa côt (potser d'origen occità), i, igualment, amb cot (adaptació de côt ja recollida en algunes obres catalanes) perquè es considera innecessària, tenint en compte que la forma més internacional i la més estesa en català és malbec.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]