Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

malvasia de Sitges - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
malvasia de Sitges malvasia de Sitges

  • ca  malvasia de Sitges, n m/f
  • ca  malvasia aromàtica, n m/f sin. compl.
  • ca  malvasia de Banyalbufar, n m/f sin. compl.
  • es  malvasía aromática, n f
  • es  malvasía de Sitges, n f
  • it  malvasia di Lippari, n f
  • pt  malvasia candida, n f

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a les regions de Sitges i Banyalbufar, resistent a la secada.
2. Raïm del cep malvasia de Sitges, blanc, mitjà, cilíndric i amb els grans petits i esfèrics.
3. Vi dolç elaborat amb raïm malvasia de Sitges, molt àcid, amb un grau alcohòlic alt i amb una aroma intensa de flors.

Nota

  • 1. La forma malvasia de Sitges és la denominació més utilitzada a Catalunya; malvasia aromàtica és una forma de consens dins el sector, i malvasia de Banyalbufar és la denominació habitual a Mallorca.
  • Criteris aplicats:

    Es ratifica la denominació normativa malvasia de Sitges i s'aproven com a sinònims complementaris les formes malvasia aromàtica i malvasia de Banyalbufar, pels motius següents:

    ·malvasia de Sitges i malvasia aromàtica són les denominacions recollides a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat;

    ·el nucli malvasia (alteració romànica del nom de la ciutat grega de Monembasia, al Peloponès, d'on provenia aquest raïm) ja es recull al diccionari normatiu referit, genèricament, a un tipus de vinya importada d'Orient, i al raïm i al vi corresponents;

    ·malvasia de Sitges és la forma d'ús habitual a Catalunya i està molt arrelada; es recull com a exemple dins el diccionari normatiu;

    ·malvasia aromàtica és, segons els especialistes, una denominació de consens, creada com a alternativa a la generalització de formes considerades locals, i és una forma avalada per l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi;

    ·malvasia de Banyalbufar, al seu torn, és la denominació habitual a Mallorca, d'on també és característic aquest cep;

    ·totes tres formes tenen el vistiplau dels especialistes.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]