Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

marselan - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  marselan, n m
  • es  marselán, n m
  • fr  marselan, n m
  • en  Marselan, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep originari de França, resultat de l'encreuament de cabernet sauvignon i garnatxa negra, resistent a la secada.

2. Raïm negre produït pel cep marselan, amb els grans mitjans, allargats i de color negre violaci.

3. Vi elaborat amb raïm marselan, amb cos, de color fosc i tons porpra, ric en tanins, perfumat i amb una aroma afruitada, d'espècies i de cacau.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació marselan, manlleu del francès d'origen toponímic (segurament de Marseillan, forma francesa de Marcilhan, municipi d'Occitània d'on és originari aquest cep), pels motius següents:

    ·és l'única forma documentada, tant en català com en altres llengües, per a designar aquesta varietat, que, segons diverses fonts, va ser creada i batejada a França per investigadors de l'Institut Nacional de Recerca Agronòmica (INRA) i de l'Escola Nacional Superior d'Agronomia de Montpeller (ENSAM);

    ·es documenta en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) i en fonts especialitzades del sector;

    ·malgrat que és un manlleu, s'inscriu sense problema en el sistema gràfic i fonètic del català;

    ·es documenta també en altres llengües;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    [Acta 619, 31 de març de 2017]