Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Petit diccionari de ciència

Rosa Estopà (dir.)

Presentació
 • ca  aigua, n f
 • es  agua, n f
 • en  water, n

Definició
L'aigua és un líquid transparent que podem beure i que també podem fer servir per rentar-nos o regar les plantes. L'aigua de mar és salada i l'aigua de riu o de pluja, no. Les persones, els animals i les plantes necessitem aigua per viure.
El agua es un líquido transparente que podemos beber y que también podemos usar para lavarnos o regar las plantas. El agua del mar es salada y el agua del río o de la lluvia, no. Las personas, los animales y las plantas necesitamos agua para vivir.
Water is a transparent liquid that we can drink and also use for washing ourselves or watering plants. Sea water is salty and river water or rainwater is not. People, animals and plants need water to live.
 • ca  aire, n m
 • es  aire, n m
 • en  air, n

Definició
L'aire és transparent i incolor. Pot ser calent com el que surt del radiador o d'un assecador, o fred com el de l'aire condicionat. Les persones, els animals i les plantes necessitem aire per viure. A l'espai no hi ha aire.
El aire es transparente e incoloro. Puede ser caliente, como el que sale de un radiador o un secador, o frío, como el del aire acondicionado. Las personas, los animales y las plantas necesitamos aire para vivir. En el espacio no hay aire.
Air is transparent and colourless. It can be hot like the air that comes out of a heater or hair dryer, or cold as in air conditioning. People, animals and plants need air to live. In space there is no air.
 • ca  aquari, n m
 • es  acuario, n m
 • en  aquarium, n

Definició
Un aquari és una caixa de vidre plena d'aigua, algues i sorra, on viuen animals marins, com ara peixos, taurons, tortugues, pops i cavallets de mar. Els aquaris són més grans que les peixeres.
Un acuario es una caja de vidrio llena de agua, algas y arena, donde viven animales marinos, como peces, tiburones, tortugas, pulpos y caballitos de mar. Los acuarios son más grandes que las peceras.
An aquarium is a glass tank filled with water, seaweed and sand, where marine animals such as fish, sharks, turtles, octopuses and sea horses live. Aquariums are larger than normal fish tanks.
 • ca  aquari, n m
 • es  acuario, n m
 • en  aquarium, n

Definició
Aquari és el signe del zodíac que tenen les persones que han nascut entre el 20 de gener i el 19 de febrer.
Acuario es el signo del zodíaco que tienen las personas nacidas entre el 20 de enero y el 19 de febrero.
Aquarius is the sign of the zodiac for people who were born between January 20th and February 19th.
 • ca  assemblea, n f
 • es  asamblea, n f
 • en  assembly, n

Definició
Una assemblea és una reunió de gent que parla de coses que s'han de millorar o de problemes que s'han de solucionar. En una assemblea es pot reunir tota l'escola (els professors i les professores, i també els nens i les nenes) per parlar de problemes, com ara córrer pels passadissos, dir mentides o pegar a altres nens i nenes. De les assembles, en solen sortir unes normes pactades entre tothom que s'han de complir.
Una asamblea es una reunión de gente que habla de cosas que se tienen que mejorar o de problemas que se tienen que solucionar. En una asamblea se puede reunir toda la escuela (profesores y profesoras, y también niños y niñas) para hablar de problemas, como por ejemplo correr por los pasillos, contar mentiras o pegar a otros niños. De las asambleas suelen salir unas normas pactadas entre todos que se tienen que cumplir.
An assembly is a meeting of people who talk about things that need to be improved or problems that must be addressed. An assembly can be held to bring together the whole school (the teachers and all the boys and girls) to discuss problems, such as running along the corridors, telling lies or hitting other children. Assemblies are often held so that people can make agreements about rules that everyone must obey.
 • ca  astronauta, n m, f
 • es  astronauta, n m, f
 • en  astronaut, n

Definició
Un o una astronauta és una persona que viatja a l'espai amb un coet o una nau espacial per conèixer i estudiar l'espai. A vegades agafen trossos de planetes o de satèl·lits i en fan fotografies per després estudiar-les i exposar-les en museus. Els i les astronautes duen vestits especials per poder flotar i viure a l'espai.
Un o una astronauta es una persona que viaja al espacio con un cohete o una nave espacial para conocerlo y estudiarlo. A veces cogen trozos de planetas o de satélites y hacen fotografías para después estudiarlas y exponerlas en museos. Los y las astronautas llevan vestidos especiales para poder flotar y vivir en el espacio.
An astronaut is a person who travels in space in a rocket or on a spacecraft to explore and study space. Sometimes they take bits of planets or satellites and take photos of them so that they can study them and exhibit them in museums. Astronauts wear special suits so that they can float about and live in space.