Back to top
  • ca  destil·lat d'oli, n m
  • es  destilado de aceite, n m
  • fr  distillat d'huile, n m
  • fr  distillation d'huile, n f
  • en  distillate of oil, n
  • en  oil distillate, n
  • en  oil distillation, n

Definició
Elaboració derivada de les substàncies volàtils de l'oli d'oliva extretes en forma d'hidrolat.

Nota

  • 1. El destil·lat d'oli d'oliva s'obté per destil·lació al buit d'una mescla d'oli d'oliva i aigua al 50% en volum a la qual es pot afegir goma xantana (E 415) per ajudar a formar l'emulsió i mantenir-la estable. Durant aquest procés s'obté un hidrolat que se separa de l'oli essencial. L'hidrolat és un líquid aquós que conté part dels compostos aromàtics hidrosolubles de l'oli, juntament amb algunes gotetes disperses de l'oli essencial.
  • 2. L'aplicació culinària del destil·lat d'oli és aportar aroma d'oli d'oliva al plat i evitar-ne el contingut lipídic, tant per evitar les calories pròpies que aporta com pel comportament fisicoquímic que té en les elaboracions culinàries, que és diferent del de l'oli.
  • 3. El destil·lat d'oli, a diferència d'altres elaboracions com ara l'escuma d'oli o la mantega d'oli, no és oli d'oliva texturitzat sinó una elaboració que s'obté a partir d'oli però no en conté tots els components.