malbaratament alimentari
malbaratament alimentari
- ca malbaratament alimentari, n m
- ca malbaratament d'aliments, n m sin. compl.
- es desperdicio alimentario, n m
- fr gaspillage alimentaire, n m
- en food waste, n
Causes del canvi climàtic
Definició
Desaprofitament d'aliments aptes per al consum que es produeix al llarg de la cadena alimentària, a excepció de la fase de producció primària.
Nota
- 1. El malbaratament alimentari inclou el desaprofitament d'aliments que no s'arriben a consumir perquè caduquen o es fan malbé, les restes de menjars cuinats a les cuines domèstiques o a l'hostaleria, i els excedents de supermercats i restaurants.
- 2. El malbaratament alimentari té repercussions ambientals importants: d'una banda, es generen emissions en va al llarg de la cadena de proveïment alimentari; d'altra banda, els aliments que van a parar a l'abocador s'han de gestionar com a residus, la qual cosa requereix energia i genera més emissions; a més a més, el procés de descomposició de la matèria orgànica emet metà, el qual també contribueix a l'escalfament global i al canvi climàtic.
- 3. Es distingeix el malbaratament alimentari de la pèrdua d'aliments, si bé les conseqüències ambientals són similars.