EDT
EDT
Anàlisi del risc
- ca estudi de dieta total, n m
- ca EDT, n m sigla
- es estudio de dieta total, n m
- es EDT, n m sigla
- fr étude sur l'alimentation totale, n f
- fr TDS, n f sigla
- en total diet study, n
- en TDS, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Estudi que permet estimar l'exposició de la població a contaminants químics a través de la dieta mitjana d'aquesta població.
Nota
- 1. Els estudis de dieta total permeten garantir globalment la seguretat dels aliments respecte als perills químics i permeten establir prioritats per a possibles intervencions de gestió del risc.
- 2. Els estudis de dieta total es dissenyen per a calcular, en un territori, la ingesta mitjana d'alguns contaminants dels diferents grups de població, segons l'edat, el sexe i els hàbits de consum. Les dades obtingudes són útils per a determinar si un contaminant pot suposar un risc alimentari per a la població estudiada. Recentment també s'han incorporat en els estudis de dieta total l'estudi de substàncies que tenen efectes beneficiosos, com per exemple vitamines o minerals amb propietats nutritives.
edulcorant
edulcorant
Anàlisi del risc
- ca edulcorant, n m
- es edulcorante, n m
- fr édulcorant, n m
- en sweetener, n
Anàlisi del risc
Definició
Additiu alimentari que dona un gust dolç a un aliment.
efecte acumulatiu
efecte acumulatiu
Anàlisi del risc
- ca efecte acumulatiu, n m
- es efecto acumulativo, n m
- fr effet cumulé, n m
- en cumulative effect, n
Anàlisi del risc
Definició
Efecte que té en un organisme la prolongació del temps d'exposició a diverses substàncies químiques amb efectes toxicològics similars.
Nota
- El concepte d'efecte acumulatiu s'utilitza per a avaluar l'exposició a llarg termini a mescles de substàncies, com ara a determinats grups de productes fitosanitaris.
efecte crític
efecte crític
Anàlisi del risc
- ca efecte crític, n m
- es efecto crítico, n m
- fr effet critique, n m
- en critical effect, n
Anàlisi del risc
Definició
Efecte advers observat amb la dosi més baixa d'una substància o concentració.
Nota
- 1. L'efecte crític es pot referir tant a persones com a animals.
- 2. L'efecte crític s'utilitza per a l'avaluació del risc.
efectivitat
efectivitat
Anàlisi del risc
- ca efectivitat, n f
- es efectividad, n f
- fr efficacité, n f
- en effectiveness, n
Anàlisi del risc
Definició
Capacitat que té una intervenció per a produir els resultats desitjats quan s'aplica en condicions reals.
eficàcia
eficàcia
Anàlisi del risc
- ca eficàcia, n f
- es eficacia, n f
- fr utilité, n f
- en efficacy, n
Anàlisi del risc
Definició
Capacitat que té una intervenció per a produir els resultats desitjats quan s'aplica en condicions teòriques, experimentals o d'estudi.
eficiència
eficiència
Anàlisi del risc
- ca eficiència, n f
- es eficiencia, n f
- fr efficience, n f
- en efficiency, n
Anàlisi del risc
Definició
Grau en què el resultat assolit per un procés s'ajusta als recursos que s'hi han destinat.
ELISA
ELISA
Anàlisi del risc
- ca enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida, n m
- ca ELISA, n m sigla
- es análisis de inmunoadsorción ligado a enzimas, n m
- es ELISA, n m sigla
- fr essai par immunoadsorbant lié à une enzyme, n m
- fr ELISA, n m sigla
- en enzyme-linked differential antibody immunosorbent assay, n
- en enzyme-linked immunosorbent assay, n
- en ELISA, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Tècnica immunològica en què un dels dos elements de la reacció antigen-anticòs és unit a la fase sòlida, i la detecció es fa a través d'una reacció, normalment colorimètrica, modulada per un enzim.
Nota
- 1. L'enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida és una tècnica comuna en els laboratoris de seguretat alimentària que permet detectar al·lergògens i substàncies que causen intoleràncies alimentàries, entre d'altres aplicacions.
-
2. La sigla ELISA correspon a la denominació anglesa enzyme-linked immunosorbent assay (literalment, 'assaig
d'immunoadsorció lligat a enzims'.
emmagatzemament
emmagatzemament
Conceptes generals
- ca emmagatzematge, n m
- ca emmagatzemament, n m sin. compl.
- es almacenaje, n m
- es almacenamiento, n m
- fr constitution de stocks, n f
- fr emmagasinage, n m
- fr emmagasinement, n m
- fr entreposage, n m
- fr stockage, n m
- en stockage, n
- en storage, n
- en storing, n
- en warehousing, n
Conceptes generals
Definició
Conjunt d'operacions que tenen com a finalitat guardar un aliment temporalment en condicions adequades que garanteixen la seguretat del producte en les diverses fases de la cadena alimentària.
emmagatzematge
emmagatzematge
Conceptes generals
- ca emmagatzematge, n m
- ca emmagatzemament, n m sin. compl.
- es almacenaje, n m
- es almacenamiento, n m
- fr constitution de stocks, n f
- fr emmagasinage, n m
- fr emmagasinement, n m
- fr entreposage, n m
- fr stockage, n m
- en stockage, n
- en storage, n
- en storing, n
- en warehousing, n
Conceptes generals
Definició
Conjunt d'operacions que tenen com a finalitat guardar un aliment temporalment en condicions adequades que garanteixen la seguretat del producte en les diverses fases de la cadena alimentària.