Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  estudi de dieta total, n m
  • ca  EDT, n m sigla
  • es  estudio de dieta total, n m
  • es  EDT, n m sigla
  • fr  étude sur l'alimentation totale, n f
  • fr  TDS, n f sigla
  • en  total diet study, n
  • en  TDS, n sigla

Anàlisi del risc

Definició
Estudi que permet estimar l'exposició de la població a contaminants químics a través de la dieta mitjana d'aquesta població.

Nota

  • 1. Els estudis de dieta total permeten garantir globalment la seguretat dels aliments respecte als perills químics i permeten establir prioritats per a possibles intervencions de gestió del risc.
  • 2. Els estudis de dieta total es dissenyen per a calcular, en un territori, la ingesta mitjana d'alguns contaminants dels diferents grups de població, segons l'edat, el sexe i els hàbits de consum. Les dades obtingudes són útils per a determinar si un contaminant pot suposar un risc alimentari per a la població estudiada. Recentment també s'han incorporat en els estudis de dieta total l'estudi de substàncies que tenen efectes beneficiosos, com per exemple vitamines o minerals amb propietats nutritives.
edulcorant edulcorant

Anàlisi del risc

  • ca  edulcorant, n m
  • es  edulcorante, n m
  • fr  édulcorant, n m
  • en  sweetener, n

Anàlisi del risc

Definició
Additiu alimentari que dona un gust dolç a un aliment.
efecte acumulatiu efecte acumulatiu

Anàlisi del risc

  • ca  efecte acumulatiu, n m
  • es  efecto acumulativo, n m
  • fr  effet cumulé, n m
  • en  cumulative effect, n

Anàlisi del risc

Definició
Efecte que té en un organisme la prolongació del temps d'exposició a diverses substàncies químiques amb efectes toxicològics similars.

Nota

  • El concepte d'efecte acumulatiu s'utilitza per a avaluar l'exposició a llarg termini a mescles de substàncies, com ara a determinats grups de productes fitosanitaris.
efecte crític efecte crític

Anàlisi del risc

  • ca  efecte crític, n m
  • es  efecto crítico, n m
  • fr  effet critique, n m
  • en  critical effect, n

Anàlisi del risc

Definició
Efecte advers observat amb la dosi més baixa d'una substància o concentració.

Nota

  • 1. L'efecte crític es pot referir tant a persones com a animals.
  • 2. L'efecte crític s'utilitza per a l'avaluació del risc.
efectivitat efectivitat

Anàlisi del risc

  • ca  efectivitat, n f
  • es  efectividad, n f
  • fr  efficacité, n f
  • en  effectiveness, n

Anàlisi del risc

Definició
Capacitat que té una intervenció per a produir els resultats desitjats quan s'aplica en condicions reals.
eficàcia eficàcia

Anàlisi del risc

  • ca  eficàcia, n f
  • es  eficacia, n f
  • fr  utilité, n f
  • en  efficacy, n

Anàlisi del risc

Definició
Capacitat que té una intervenció per a produir els resultats desitjats quan s'aplica en condicions teòriques, experimentals o d'estudi.
eficiència eficiència

Anàlisi del risc

  • ca  eficiència, n f
  • es  eficiencia, n f
  • fr  efficience, n f
  • en  efficiency, n

Anàlisi del risc

Definició
Grau en què el resultat assolit per un procés s'ajusta als recursos que s'hi han destinat.
  • ca  enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida, n m
  • ca  ELISA, n m sigla
  • es  análisis de inmunoadsorción ligado a enzimas, n m
  • es  ELISA, n m sigla
  • fr  essai par immunoadsorbant lié à une enzyme, n m
  • fr  ELISA, n m sigla
  • en  enzyme-linked differential antibody immunosorbent assay, n
  • en  enzyme-linked immunosorbent assay, n
  • en  ELISA, n sigla

Anàlisi del risc

Definició
Tècnica immunològica en què un dels dos elements de la reacció antigen-anticòs és unit a la fase sòlida, i la detecció es fa a través d'una reacció, normalment colorimètrica, modulada per un enzim.

Nota

  • 1. L'enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida és una tècnica comuna en els laboratoris de seguretat alimentària que permet detectar al·lergògens i substàncies que causen intoleràncies alimentàries, entre d'altres aplicacions.
  • 2. La sigla ELISA correspon a la denominació anglesa enzyme-linked immunosorbent assay (literalment, 'assaig
    d'immunoadsorció lligat a enzims'.
emmagatzemament emmagatzemament

Conceptes generals

  • ca  emmagatzematge, n m
  • ca  emmagatzemament, n m sin. compl.
  • es  almacenaje, n m
  • es  almacenamiento, n m
  • fr  constitution de stocks, n f
  • fr  emmagasinage, n m
  • fr  emmagasinement, n m
  • fr  entreposage, n m
  • fr  stockage, n m
  • en  stockage, n
  • en  storage, n
  • en  storing, n
  • en  warehousing, n

Conceptes generals

Definició
Conjunt d'operacions que tenen com a finalitat guardar un aliment temporalment en condicions adequades que garanteixen la seguretat del producte en les diverses fases de la cadena alimentària.
emmagatzematge emmagatzematge

Conceptes generals

  • ca  emmagatzematge, n m
  • ca  emmagatzemament, n m sin. compl.
  • es  almacenaje, n m
  • es  almacenamiento, n m
  • fr  constitution de stocks, n f
  • fr  emmagasinage, n m
  • fr  emmagasinement, n m
  • fr  entreposage, n m
  • fr  stockage, n m
  • en  stockage, n
  • en  storage, n
  • en  storing, n
  • en  warehousing, n

Conceptes generals

Definició
Conjunt d'operacions que tenen com a finalitat guardar un aliment temporalment en condicions adequades que garanteixen la seguretat del producte en les diverses fases de la cadena alimentària.