Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
macronutrient macronutrient

Conceptes generals

  • ca  macronutrient, n m
  • es  macronutriente, n m
  • fr  macronutriment, n m
  • en  macronutrient, n

Conceptes generals

Definició
Nutrient amb funcions energètiques i estructurals que es necessita en quantitats elevades per al creixement normal, el desenvolupament i el manteniment de la salut.

Nota

  • 1. Són macronutrients les proteïnes, els glícids i els lípids.
  • 2. Els macronutrients, a diferència dels micronutrients, aporten energia (glícids i lípids) o tenen funcions estructurals (proteïnes).
malaltia de declaració obligatòria malaltia de declaració obligatòria

Perills alimentaris

  • ca  malaltia de declaració obligatòria, n f
  • ca  MDO, n f sigla
  • es  enfermedad de declaración obligatoria, n f
  • es  enfermedad de notificación obligatoria, n f
  • es  EDO, n f sigla
  • fr  maladie à déclaration obligatoire, n f
  • fr  MADO, n f sigla
  • en  notifiable disease, n
  • en  reportable disease, n
  • en  ND, n sigla

Perills alimentaris

Definició
Malaltia infecciosa que cal notificar a les autoritats sanitàries quan es té la sospita d'un cas d'aquesta malaltia o quan es confirma el diagnòstic d'un cas d'aquesta malaltia, segons el que estableixen les normes vigents.

Nota

  • 1. El fet d'informar sobre una malaltia de declaració obligatòria permet a les autoritats controlar-la i alertar ràpidament de possibles brots, ja sigui tant en cas de malaltia del bestiar com de l'ésser humà.
  • 2. A Catalunya, les malalties de declaració obligatòria que afecten les persones i que es transmeten per via alimentària són les transmeses pels bacteris Brucella, Clostridium botulinum, Cronobacter sakazakii, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, Shigella, Streptococcus, Vibrio cholerae, i Yersinia enterocolitica; pels virus rotavirus i virus de l'hepatitis A; pels protozous Criptosporidium, Giardia lamblia iToxoplasma gondii (en cas de transmissió al fetus durant la gestació); pel nematodes Trichinella i determinades malalties transmeses per prions.
  • 3. En el cas dels animals la normativa estableix una llista específica de malalties de declaració obligatòria.
malaltia de transmissió alimentària malaltia de transmissió alimentària

Perills alimentaris

  • ca  malaltia transmesa per aliments, n f
  • ca  malaltia de transmissió alimentària, n f sin. compl.
  • ca  MTA, n f sigla
  • es  enfermedad alimentaria, n f
  • es  enfermedad de origen alimentario, n f
  • es  enfermedad de transmisión alimentaria, n f
  • es  enfermedad transmitida por alimentos, n f
  • es  ETA, n f sigla
  • fr  maladie d'origine alimentaire, n f
  • en  food disease, n
  • en  food illness, n
  • en  food-related illness, n
  • en  foodborne disease, n
  • en  foodborne illness, n
  • en  food-borne disease, n var. ling.
  • en  food-borne illness, n var. ling.
  • en  FBD, n sigla
  • en  FBI, n sigla

Perills alimentaris

Definició
Malaltia causada per la ingesta d'un agent biològic o químic present en un aliment.

Nota

  • 1. Per a evitar les malalties transmeses per aliments convé aplicar les mesures preventives adequades al llarg de tota la cadena alimentària.
  • 2. Els símptomes més habituals de les malalties transmeses per aliments són nàusees, vòmits, diarrea o febre.
  • 3. Alguns especialistes restringeixen la denominació malaltia de transmissió alimentària a les malalties transmeses per aliments que resulten de la ingesta d'un agent biològic, que són les més freqüents.
  • 4. Són malalties transmeses per aliments les toxiinfeccions alimentàries, que inclouen tant les infeccions alimentàries com les intoxicacions alimentàries, i les infestacions alimentàries.
malaltia transmesa per aliments malaltia transmesa per aliments

Perills alimentaris

  • ca  malaltia transmesa per aliments, n f
  • ca  malaltia de transmissió alimentària, n f sin. compl.
  • ca  MTA, n f sigla
  • es  enfermedad alimentaria, n f
  • es  enfermedad de origen alimentario, n f
  • es  enfermedad de transmisión alimentaria, n f
  • es  enfermedad transmitida por alimentos, n f
  • es  ETA, n f sigla
  • fr  maladie d'origine alimentaire, n f
  • en  food disease, n
  • en  food illness, n
  • en  food-related illness, n
  • en  foodborne disease, n
  • en  foodborne illness, n
  • en  food-borne disease, n var. ling.
  • en  food-borne illness, n var. ling.
  • en  FBD, n sigla
  • en  FBI, n sigla

Perills alimentaris

Definició
Malaltia causada per la ingesta d'un agent biològic o químic present en un aliment.

Nota

  • 1. Per a evitar les malalties transmeses per aliments convé aplicar les mesures preventives adequades al llarg de tota la cadena alimentària.
  • 2. Els símptomes més habituals de les malalties transmeses per aliments són nàusees, vòmits, diarrea o febre.
  • 3. Alguns especialistes restringeixen la denominació malaltia de transmissió alimentària a les malalties transmeses per aliments que resulten de la ingesta d'un agent biològic, que són les més freqüents.
  • 4. Són malalties transmeses per aliments les toxiinfeccions alimentàries, que inclouen tant les infeccions alimentàries com les intoxicacions alimentàries, i les infestacions alimentàries.
malbaratament alimentari malbaratament alimentari

Conceptes generals

  • ca  malbaratament alimentari, n m
  • ca  malbaratament d'aliments, n m sin. compl.
  • es  desperdicio de alimentos, n m
  • fr  gaspillage alimentaire, n m
  • en  food wastage, n
  • en  food waste, n

Conceptes generals

Definició
Desaprofitament d'aliments segurs, nutritius i aptes per al consum humà que es produeix al llarg de la cadena alimentària, a excepció de la fase de producció primària.

Nota

  • 1. Alguns dels motius pels quals es produeix malbaratament alimentari són defectes d'envasament, la data de consum preferent, sobreproducció, comandes innecessàriament grans, dificultat per a preveure la demanda diària o per a comercialitzar aliments aptes amb defectes de qualitat, entre d'altres.
  • 2. Un cop s'ha produït el malbaratament alimentari, les restes d'aliments passen a ser tractades com a residus alimentaris i se'n pot fer ús no alimentari, com ara crear energia o fer compostatge.
  • 3. La diferència entre el malbaratament alimentari i la pèrdua d'aliments és la fase de la cadena alimentària en què tenen lloc i les causes que els produeixen.
malbaratament d'aliments malbaratament d'aliments

Conceptes generals

  • ca  malbaratament alimentari, n m
  • ca  malbaratament d'aliments, n m sin. compl.
  • es  desperdicio de alimentos, n m
  • fr  gaspillage alimentaire, n m
  • en  food wastage, n
  • en  food waste, n

Conceptes generals

Definició
Desaprofitament d'aliments segurs, nutritius i aptes per al consum humà que es produeix al llarg de la cadena alimentària, a excepció de la fase de producció primària.

Nota

  • 1. Alguns dels motius pels quals es produeix malbaratament alimentari són defectes d'envasament, la data de consum preferent, sobreproducció, comandes innecessàriament grans, dificultat per a preveure la demanda diària o per a comercialitzar aliments aptes amb defectes de qualitat, entre d'altres.
  • 2. Un cop s'ha produït el malbaratament alimentari, les restes d'aliments passen a ser tractades com a residus alimentaris i se'n pot fer ús no alimentari, com ara crear energia o fer compostatge.
  • 3. La diferència entre el malbaratament alimentari i la pèrdua d'aliments és la fase de la cadena alimentària en què tenen lloc i les causes que els produeixen.
manipulació d'aliments manipulació d'aliments

Conceptes generals

  • ca  manipulació d'aliments, n f
  • es  manipulación de alimentos, n f
  • fr  manipulation des aliments, n f
  • fr  manipulation des denrées alimentaires, n f
  • en  food handling, n

Conceptes generals

Definició
Conjunt d'operacions i tractaments als quals se sotmet un aliment al llarg de totes les fases de la cadena alimentària.
manipulació genètica manipulació genètica

Anàlisi del risc

  • ca  modificació genètica, n f
  • ca  manipulació genètica, n f sin. compl.
  • es  manipulación genética, n f
  • es  modificación genética, n f
  • fr  manipulation génétique, n f
  • fr  modification génétique, n f
  • en  genetic manipulation, n
  • en  genetic modification, n

Anàlisi del risc

Definició
Intervenció tècnica que modifica el genoma d'un organisme.

Nota

  • La modificació genètica permet produir organismes modificats genèticament.
manipulador d'aliments | manipuladora d'aliments manipulador d'aliments | manipuladora d'aliments

Conceptes generals

  • ca  manipulador d'aliments | manipuladora d'aliments, n m, f
  • es  manipulador de alimentos | manipuladora de alimentos, n m, f
  • fr  manipulateur d'aliments | manipulatrice d'aliments, n m, f
  • fr  manipulateur de denrées alimentaires | manipulatrice de denrées alimentaires, n m, f
  • en  food handler, n

Conceptes generals

Definició
Persona que en la seva activitat laboral entra en contacte directe amb els aliments durant qualsevol de les operacions de manipulació d'aliments.
manual de la qualitat manual de la qualitat

Anàlisi del risc

  • ca  manual de la qualitat, n m
  • es  manual de la calidad, n m
  • fr  manuel qualité, n m
  • en  quality manual, n

Anàlisi del risc

Definició
Document que especifica el sistema de gestió de la qualitat d'una organització.