Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  reacció adversa a aliments, n f
  • ca  RAA, n f sigla
  • es  reacción adversa a alimentos, n f
  • es  reacción adversa a los alimentos, n f
  • es  reacción adversa alimentaria, n f
  • es  RAA, n f sigla
  • fr  réaction alimentaire indésirable, n f
  • fr  réaction indésirable à un aliment, n f
  • fr  réaction indésirable aux aliments, n f
  • en  adverse food reaction, n
  • en  adverse reaction to food, n
  • en  adverse reaction to foods, n
  • en  food adverse reaction, n
  • en  AFR, n sigla
  • en  ARF, n sigla

Perills alimentaris

Definició
Resposta clínica anormal atribuïda a la ingestió, el contacte o la inhalació d'un aliment o d'un dels seus derivats, d'un component de l'aliment o d'un additiu alimentari contingut en l'aliment, els quals són innocus per a la majoria de la població.

Nota

  • Les reaccions adverses a aliments inclouen les al·lèrgies alimentàries i les intoleràncies alimentàries.
radiació ionitzant radiació ionitzant

Conceptes generals

  • ca  radiació ionitzant, n f
  • es  radiación ionizante, n f
  • fr  rayonnement ionisant, n m
  • en  ionizing radiation, n
  • en  ionising radiation, n var. ling.

Conceptes generals

Definició
Radiació d'un aliment amb raigs gamma, electrons o raigs X durant un temps específic per a millorar-ne la innocuïtat i eliminar o reduir agents perjudicials.

Nota

  • 1. La radiació ionitzant permet millorar la seguretat dels aliments, especialment d'aquells que tendeixen a ser consumits crus o que s'han processat poc.
  • 2. La tècnica de conservació d'aliments per inactivació basada en la radiació ionitzant s'anomena irradiació.
radiació ultraviolada radiació ultraviolada

Conceptes generals

  • ca  radiació ultraviolada, n f
  • es  radiación ultravioleta, n f
  • fr  rayonnement ultraviolet, n m
  • en  ultraviolet radiation, n

Conceptes generals

Definició
Radiació d'un aliment amb raigs ultraviolats durant un temps específic per a millorar-ne la innocuïtat i eliminar o reduir agents perjudicials, i per a millorar la qualitat nutricional de l'aliment.
radioactivitat radioactivitat

Perills alimentaris

  • ca  radioactivitat, n f
  • es  radiactividad, n f
  • es  radioactividad, n f
  • fr  radioactivité, n f
  • en  radioactivity, n

Perills alimentaris

Definició
Procés pel qual determinats isòtops d'alguns elements químics emeten espontàniament partícules o raigs nocius per als éssers vius, a causa de la desintegració del nucli dels seus àtoms.

Nota

  • 1. Grup de risc: Qualsevol persona. Determinades persones, com ara membres dels equips de rescats o treballadors de centrals nuclears, poden estar exposats a materials radioactius i a dosis de radiació més elevades. S'ha observat que les afeccions són més greus en infants.
  • 2. Presència en els aliments: La radiació que emet la radioactivitat pot arribar a la cadena alimentària de forma natural (és present en el sòl, l'aigua i l'aire) o de forma accidental (en cas de fuita per un accident nuclear o radiològic) i, en funció de l'exposició, hi pot haver cert risc per a la salut del consumidor. En qualsevol cas, es pot acumular en l'aire, el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els cultius i en els animals.
  • 3. Efectes en la salut humana: L'exposició a la radiació, com a conseqüència de la radioactivitat, pot causar efectes aguts, com l'enrogiment de la pell, la pèrdua de cabells o cremades. Està classificada com a cancerígena per a les persones.
radionúclid radionúclid

Perills alimentaris

  • ca  radionúclid, n m
  • ca  núclid radioactiu, n m sin. compl.
  • es  nucleido radiactivo, n m
  • es  nucleido radioactivo, n m
  • es  radionucleido, n m
  • fr  nucléide radioactif, n m
  • fr  radionucléide, n m
  • en  radioactive nuclide, n
  • en  radionuclide, n

Perills alimentaris

Definició
Nucli d'un element químic que té la propietat d'emetre radiació en forma de partícules o ones electromagnètiques.

Nota

  • 1. Presència en el medi ambient: Els radionúclids són presents de forma natural en el sòl, l'aigua i l'aire, i poden transferir-se als aliments a través dels cultius i els animals.
  • 2. Presència en els aliments: En general, els radionúclids són presents en els aliments en concentracions baixes i segures per al consum humà, si bé aquestes concentracions poden variar en funció de la geografia local i, en casos extrems, de situacions d'emergència nuclear.
  • ca  resistència als antimicrobians, n f
  • ca  resistència microbiana, n f
  • ca  RAM, n f sigla
  • es  resistencia a los antimicrobianos, n f
  • es  resistencia microbiana, n f
  • es  RAM, n f sigla
  • fr  résistance aux antimicrobiens, n f
  • fr  RAM, n f sigla
  • en  antimicrobial resistance, n
  • en  AMR, n sigla

Perills alimentaris

Definició
Capacitat natural o adquirida d'un microorganisme per a desenvolupar-se en presència de substàncies dissenyades específicament per a eliminar-lo.

Nota

  • La resistència als antimicrobians més habitual és la resistència bacteriana als antibiòtics.
ramaderia ramaderia

Conceptes generals

  • ca  ramaderia, n f
  • es  ganadería, n f
  • fr  élevage, n m
  • en  animal husbandry, n
  • en  livestock, n

Conceptes generals

Definició
Conjunt d'activitats humanes i de tècniques que tenen com a finalitat la cria, l'explotació i el comerç de bestiar i aviram.
ramaderia biològica ramaderia biològica

Conceptes generals

  • ca  ramaderia ecològica, n f
  • ca  ramaderia biològica, n f sin. compl.
  • es  ganadería biológica, n f
  • es  ganadería ecológica, n f
  • fr  élevage bio, n m
  • fr  élevage biologique, n m
  • en  organic animal husbandry, n
  • en  organic husbandry, n

Conceptes generals

Definició
Ramaderia que proporciona als animals una alimentació ecològica, idealment de la mateixa explotació, i un espai adequat pel que fa a les dimensions, la ventilació, la claror i l'accés a l'aire lliure, i que assegura la seva salut per mitjà de la prevenció i d'una selecció adequada de les races i les estirps, amb la finalitat de respectar l'equilibri del medi ambient, aconseguir una gestió sostenible i garantir el benestar dels animals.

Nota

  • Els aliments procedents de la ramaderia ecològica, juntament amb els procedents de l'agricultura ecològica, constitueixen els aliments ecològics.
ramaderia ecològica ramaderia ecològica

Conceptes generals

  • ca  ramaderia ecològica, n f
  • ca  ramaderia biològica, n f sin. compl.
  • es  ganadería biológica, n f
  • es  ganadería ecológica, n f
  • fr  élevage bio, n m
  • fr  élevage biologique, n m
  • en  organic animal husbandry, n
  • en  organic husbandry, n

Conceptes generals

Definició
Ramaderia que proporciona als animals una alimentació ecològica, idealment de la mateixa explotació, i un espai adequat pel que fa a les dimensions, la ventilació, la claror i l'accés a l'aire lliure, i que assegura la seva salut per mitjà de la prevenció i d'una selecció adequada de les races i les estirps, amb la finalitat de respectar l'equilibri del medi ambient, aconseguir una gestió sostenible i garantir el benestar dels animals.

Nota

  • Els aliments procedents de la ramaderia ecològica, juntament amb els procedents de l'agricultura ecològica, constitueixen els aliments ecològics.
ramaderia intensiva ramaderia intensiva

Conceptes generals

  • ca  ramaderia intensiva, n f
  • es  ganadería intensiva, n f
  • fr  élevage intensif, n m
  • en  intensive animal production, n

Conceptes generals

Definició
Ramaderia en la qual s'estabula el ramat i se'l fa viure en condicions creades i controlades artificialment amb l'objectiu d'augmentar la producció en el mínim temps possible.