esterilització UHT
esterilització UHT
- ca esterilització UHT, n f
- ca ultrapasteurització, n f sin. compl.
- es esterilización UHT, n f
- es ultrapasteurización, n f
- fr procédé UHT, n m
- fr stérilisation UHT, n f
- fr ultrapasteurisation, n f
- en UHT sterilization, n
- en ultrapasteurisation, n
- en ultrapasteurization, n
Conceptes generals
Definició
Esterilització d'un aliment líquid consistent a escalfar-lo, directament o indirectament, a temperatures compreses entre 135 °C i 150 °C durant molt poc temps, generalment entre 2 i 10 segons.
Nota
- 1. Algunes fonts distingeixen entre esterilització UHT i ultrapasteurització i apliquen la forma ultrapasteurització (i la forma anàloga en altres llengües) a una pasteurització elevada, feta a temperatures entre 75 °C i 100 °C.
- 2. Quan l'esterilització UHT es fa per contacte directe de l'aliment amb vapor d'aigua s'anomena uperització.
- 3. La sigla UHT de esterilització UHT prové de l'anglès ultra-high temperature o ultra-heat-treated.