Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

esterilització UHT - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
esterilització UHT esterilització UHT

  • ca  esterilització UHT, n f
  • ca  ultrapasteurització, n f sin. compl.
  • es  esterilización UHT, n f
  • es  ultrapasteurización, n f
  • fr  procédé UHT, n m
  • fr  stérilisation UHT, n f
  • fr  ultrapasteurisation, n f
  • en  UHT sterilization, n
  • en  ultrapasteurization, n
  • en  UHT sterilisation, n var. ling.
  • en  ultrapasteurisation, n var. ling.

Conceptes generals

Definició
Esterilització d'un aliment líquid consistent a escalfar-lo, directament o indirectament, a temperatures compreses entre 135 °C i 150 °C durant molt poc temps, generalment entre 2 i 10 segons.

Nota

  • 1. Algunes fonts distingeixen entre esterilització UHT i ultrapasteurització i apliquen la forma ultrapasteurització (i la forma anàloga en altres llengües) a una pasteurització elevada, feta a temperatures entre 75 °C i 100 °C.
  • 2. Quan l'esterilització UHT es fa per contacte directe de l'aliment amb vapor d'aigua s'anomena uperització.
  • 3. La sigla UHT de esterilització UHT prové de l'anglès ultra-high temperature ('temperatura ultraalta') o ultra-heat-treated ('tractat a temperatura ultraalta').