manxego
manxego
- ca manxego, n m
- ca formatge manxego, n m sin. compl.
- es manchego, n m
- es queso manchego, n m
- fr manchego, n m
- en Manchego, n
- en Manchego cheese, n
Definició
Formatge elaborat amb llet d'ovella quallada amb flor de card, de pasta premsada i no cuita, de color blanc groguenc, de sabor suau o fort segons el grau de maduració, originari de la Manxa.
Nota
- El manxego és una Denominació d'Origen Potegida des de 2009.
maribo
maribo
- ca maribo, n m
- es maribo, n m
- fr maribo, n m
- en Maribo, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada semidura, madurat durant un període de tres a cinc setmanes i amb gust fort, originari de la ciutat danesa de Maribo.
mascarpone
mascarpone
- ca mascarpone, n m
- es mascarpone, n m
- fr mascarpone, n m
- it mascarpone, n m
- it mascherpone, n m
- en mascarpone, n
Definició
Formatge elaborat amb nata dolça de textura cremosa, de color blanc i de gust suau, originari de la regió italiana de Llombardia.
montàsio
montàsio
- ca montàsio, n m
- es montasio, n m
- fr montasio, n m
- it montasio, n m
- en Montasio, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma, madurat durant un període de tres a divuit mesos, amb una crosta que es va endurint amb el temps, de gust ric i afruitat, originari d'Itàlia.
Nota
- La denominació montàsio prové del nom d'un cim dels Alps del Friül, el Jôf di Montâs, en italià Giogo di Montasio.
monterey [en]
monterey [en]
- ca monterey [en], n m
- es monterey, n m
- fr monterey, n m
- en Jack cheese, n
- en Monterey cheese, n
- en Monterey Jack, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta més o menys tova segons el punt de maduració, madurat durant un període d'un a sis mesos, de gust molt suau, originari de la ciutat nord-americana de Monterey.
Nota
- La varietat de monterey més popular, el monterey jack sec, és madurada amb l'addició de sal, oli i pebre.
mozzarella [it]
mozzarella [it]
- ca mozzarella [it], n f
- es mozarela, n f
- es mozarella, n f
- es mozzarella, n f
- fr mozzarella, n f
- fr mozzarelle, n f
- en mozzarella, n
Definició
Formatge fresc típic de la cuina italiana, elaborat originàriament amb llet de la femella del búfal i actualment també amb llet de vaca, de pasta tendra, blanca i compacta, de sabor dolç i lleugerament acidulat, que es conserva amb el propi sèrum i es presenta en forma de bola.
munster
munster
- ca munster, n m
- es munster, n m
- es munster-géromé, n m
- fr munster, n m
- fr munster-géromé, n m
- en Muenster, n
- en Muenster cheese, n
- en Munster, n
- en Munster cheese, n
- en Munster-géromé, n
- de Münster, n m
- de Münsterkäse, n m
Definició
Formatge fet de llet de vaca, de pasta tova i força cremosa, amb la crosta ataronjada, de gust fresc i aromàtic, que es presenta amb forma de disc, originari de la localitat alsaciana de Munster.
Nota
- El munster té una Denominació d'Origen Protegida des de 1996.