panir
panir
- ca panir, n m
- es paneer, n m
- es panir, n m
- fr paneer, n m
- fr panir, n m
- en paneer, n
- en paner, n
- en panir, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta tova cuita i gust àcid, originari de l'Índia.
parmesà
parmesà
- ca parmesà, n m
- es parmesano, n m
- fr parmesan, n m
- it parmigiano, n m
- en Parmesan, n
- en Parmesan cheese, n
- de Parmesan, n m
- de Parmesankäse, n m
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada i cuita, de color groc de palla, dura i trencadissa, de sabor fort, originari de la província italiana de Parma.
parmigiano reggiano
parmigiano reggiano
- ca parmigiano reggiano, n m
- es parmigiano reggiano, n m
- fr parmigiano reggiano, n m
- it parmigiano reggiano, n m
- en parmigiano reggiano, n
Definició
Parmesà d'origen fabricat del 15 d'abril al 1 de novembre, a la província de Parma.
Nota
- La denominació parmesà sembla més genèrica. La denominació d'origen -l'autèntic parmesà- és parmigiano reggiano.
pecorino
pecorino
- ca pecorino, n m
- es pecorino, n m
- fr pecorino, n m
- it pecorino, n m
- en Pecorino, n
- en pecorino, n
Definició
Formatge elaborat amb llet d'ovella, de pasta dura cuita, madurat durant un període de vuit a dotze mesos i amb gust salat, d'origen italià.
Nota
- Segons la procedència es distingeixen diverses varietats de pecorino:pecorino romà, pecorino sard, pecorino sicilià, etc.
petitsuís
petitsuís
- ca petitsuís, n m
- es petit-suisse, n m
- fr petit-suisse, n m
- en petit-suisse, n
Definició
Formatge fresc, sense sal, suau i cremós, que s'elabora amb llet de vaca enriquida amb nata, que generalment es presenta en forma de cilindre i un pes d'uns 30 grams.
pròvola
pròvola
- ca pròvola, n f
- es provola, n f
- fr provola, n f
- it provola, n f
- en provola, n m
Definició
Formatge fet amb llet de vaca o de búfala, de pasta fresca semidura, presentat amb forma esfèrica o oblonga, originari de la zona meridional d'Itàlia.
provolone
provolone
- ca provolone, n m
- es provolone, n m
- fr provolone, n m
- it provolone, n m
- en provolone, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca o de búfala, de pasta premsada dura i amb gust de vegades una mica picant, que se sol presentar en peces grosses de forma esfèrica o oblonga, originari d'Itàlia.